V Plzni se sejdou odborníci na leteckou archeologii z celého světa

09.08.2016 19:45

Ve dnech 7. až 9. září se v České republice poprvé uskuteční mezinárodní konference o dálkovém průzkumu v archeologii. Konferenci organizačně zajišťuje katedra archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, která se v rámci vysokoškolských archeologických pracovišť u nás věnuje dálkovému archeologickému průzkumu nejvíce. V přednáškovém sále Západočeského muzea v Plzni se očekává přibližně stovka účastníků.

V Plzni se sejdou odborníci na leteckou archeologii z celého světa
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Akci pořádá každoročně již od roku 1983 Aerial Archaeology Research Group, mezinárodní sdružení výzkumníků a badatelů prakticky zapojených do letecko-archeologického průzkumu, kteří se věnují interpretaci snímků pořizovaných z letadel či družic a výzkumu pravěké a historické krajiny prostřednictvím nedestruktivních metod.

U nás se tato konference doposud nekonala. „To, že pořadatelé pro letošek zvolili Plzeň, vyplynulo zejména z úspěchu výroční konference Evropské asociace archeologů, dosud největšího celoevropského setkání profesionálních archeologů v historii České republiky, které plzeňská katedra archeologie zorganizovala v roce 2013,“ nastínil profesor Martin Gojda z uvedené katedry.

Podle dosavadních údajů o registraci účastníků lze očekávat, že jich do Plzně dorazí přibližně 80 až 100. Program konference je rozdělen do pěti odborných sekcí. Jedna z nich je speciálně věnována výsledkům českých badatelů a kromě plzeňských specialistů zde zazní také příspěvky odborníků z pražského Archeologického ústavu Akademie věd ČR. Jinak jsou do programu zařazeny přednášky expertů z Velké Británie, Španělska, Belgie, Rakouska, Polska, Rumunska, Německa, Slovinska a USA.

Téma konference přiblíží zájemcům také výstava Lety do minulosti, která je od července nainstalována v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. „Návštěvníci tam uvidí některé z výsledků leteckého průzkumu u nás v podobě velkoformátových snímků, map, plánků a doprovodných textů,“ uvedl Martin Gojda. Výstava bude k vidění ještě po celý srpen a začátkem září, s jejím ukončením se počítá bezprostředně po konání konference.

Dálkový archeologický průzkum je významnou součástí moderní archeologie. Letecké snímkování zejména starověkých památek na Blízkém východě a dokumentace terénních odkryvů se datují již do konce 19. století, počátky rozvoje tohoto oboru pak do meziválečného období. V posledních zhruba dvou desetiletích přispívají k rychlému rozvoji oboru informační technologie, jako jsou digitální fotografie, satelitní navigace GPS, družicová data, letecké laserové skenery, software typu GIS apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…