V krajském zastupitelstvu je devět Zlíňanů

21.11.2016 12:53

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu, jehož složení vzešlo z říjnových voleb, je devět lidí s trvalým bydlištěm ve Zlíně. Tři z nich, Miroslav Kašný a Michaela Blahová z KDU-ČSL, a Jiří Sukop z ANO 2011, dokonce zasedli v devítičlenné Radě Zlínského kraje.

V krajském zastupitelstvu je devět Zlíňanů
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Zlín je s krajem propojen i prostřednictvím městského zastupitelstva. V něm zasedají hned čtyři lidé, kteří od listopadu působí také v zastupitelstvu kraje. Jde o Miroslava Adámka (STAN), Jiřího Korce (ANO 2011), Miroslava Kašného a Aleše Dufka (Zlín 21). „Pro Zlín je jen dobře, že má na kraji početné zastoupení. Město a kraj spolupracují na mnoha projektech a musí spolu vycházet. Věřím, že tato spolupráce bude lepší než v minulých letech, určitě pro to uděláme maximum,“ sdělil primátor Zlína a krajský zastupitel Miroslav Adámek.

Jiří Korec poměrně početné zastoupení lidí ze Zlína ve vedení kraje vítá. „Je v zájmu každého města, mít co nejvíce „svých“ zástupců v krajském zastupitelstvu či ještě lépe v radě kraje. Současnou největší výhodou je, že hnutí tvořící koalici na radnici jsou součástí i koalice na kraji, což předchozí roky nebývalo pravidlem. I díky tomu očekávám vstřícnější a bližší spolupráci mezi Zlínem a Zlínským krajem jak ve věcech týkajících se rozvoje města a kraje, tak ve věcech provozních, na kterých město s krajem spolupracují,“ uvedl náměstek primátora a nový člen zastupitelstva kraje. „Když jsem byl v minulosti náměstkem primátora, mnohdy jsem nenašel na kraji pochopení pro projekty, které mohly propojit město i kraj. Stále jsem přesvědčen o tom, že pro rozvoj kraje je nutný i rozmach krajského města,“ připojil krajský radní a zastupitel města Miroslav Kašný.

Zastupitelstvo Zlínského kraje vzešlo z pořadí již pátých krajských voleb, které se konaly ve dnech 7. a 8. října. Ve Zlínském kraji dosáhla volební účast 40,9 procenta. Vítězem se stala Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, která získala 22,97 procenta hlasů, následována hnutím ANO (15,68), Českou stranou sociálně demokratickou (12,46), hnutím Starostové a nezávislí (11,62), Komunistickou stranou Čech a Moravy (8,22), stranou Svobodní a soukromníci (7,88), Občanskou demokratickou stranou (6,39) a hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (5,31).

Složení krajského zastupitelstva:

  • KDU-ČSL: 12 mandátů
  • ANO: 8 mandátů
  • STAN: 6 mandátů
  • ČSSD: 6 mandátů
  • Svobodní a Soukromníci: 4 mandáty
  • KSČM: 4 mandáty
  • ODS: 3 mandáty
  • SPD-Tomio Okamura: 2 mandáty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …