V zahraničních aktivitách se Hradec zaměřuje na konkrétní výsledky

23.05.2014 21:30

Dva velvyslance, honorárního konzula a nespočet primátorů či starostů z partnerských či jinak spolupracujících měst napříč Evropou a Blízkým východem uvítal v uplynulém roce Hradec Králové. Podobný počet výjezdů do měst po celé Evropě učinila i politická reprezentace královéhradecké radnice.

V zahraničních aktivitách se Hradec zaměřuje na konkrétní výsledky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Všechny tyto aktivity mají jasný cíl. Tím je hmatatelný výsledek včetně přínosu pro město, jeho školy či kulturní organizace a navázání konkrétních vazeb s jasnými pozitivními dopady. Letos už město navštívilo šest velvyslanců, projekty běží naplno.

Německo, Izrael, Monacké knížectví, Maďarsko, Polsko a samozřejmě i Slovenská republika. Zástupci těchto, ale i mnohých dalších států, zavítali v loňském roce do Hradce Králové. Město se v uplynulém roce stalo, jako jedno z mála míst, hostitelem kampaně Šprechtíme, jejímž iniciátorem byl právě neměcký velvyslanec Detlef Lingemann. Cílem bylo zlepšit kvalitu výuky němčiny ve zdejších základních školách. Centrem dění se stalo Masarykovo náměstí, na němž probíhaly za účasti žáků workshopy. Sousední polský Walbrzych i v loňském roce nabídnul Hradci Králové v rámci akce „Kultura spojuje národy“ několik výměnných pobytů pro žáky základních škol. Celkem jich bylo šest a obzory se rozšířily několika stovkám dětí i pedagogům. Nejen žákům, ale i například seniorům přinesla vazba s polským městem své ovoce. Právě oni se setkali se svými protějšky na polské straně hranice a v rámci třídenního programu poznali pamětihodnosti, město jako takové a na závěr navštívili festival květin. I dětské či mládežnické amatérské taneční soubory stylu street dance si přišly ve Walbrzychu na své.

Také letošní trend zahraničních aktivit se zaměřuje na výsledky, které město hodlá promítat do konkrétních rovin spolupráce. Hradec už navštívili v letošním roce velvyslanci Maroka, Iráku, Afghánistánu, Mexika, Španělska a Tuniska. „Ač jsou tyto země geograficky vzdálenější, i s nimi nalézáme průniky vhodné pro další rozvoj vzájemných vztahů a spolupráce. A to zejména v oblasti cestovního ruchu, obchodu, kultury, výměny know how, vzdělávání, vědy a techniky.  Nositelem již některých projektů nebo aktivit jsou hlavně vysoké školy, velké oblibě se těší i dny s některou  konkrétní zemí, které ve spolupráci s velvyslanectvími pořádá dlouhodobě Filharmonie Hradec Králové jako např. nedávný Den Španělska,“ přibližuje alespoň některé výstupy z jednání s velvyslanci Anna Maclová, náměstkyně primátora.

Maďarský Székesfehérvár projevil sice už v loňském roce zájem o spolupráci v oblasti sportu, konkrétně hokeje, který má v tomto městě velkou tradici, ale spolupráce s tímto čerstvým a aktivním zájemcem se teprve rýsuje. Obě města jsou si v mnohém podobná. Spolupráce by měla v příštích dnech povýšit na podpis memoranda o partnerské spolupráci, které by ulehčilo například čerpání peněz na společné projekty. Jazyková bariéra může pomoci zlepšit při výměnných pobytech pro děti znalost angličtiny a němčiny. Německý Giessen by s Hradcem Králové rád navázal spolupráci mezi dobrovolnými hasiči a aerokluby. 30. května do Hradce doběhne štafeta padesáti běžců, kteří poběží z 660 km vzdáleného Giessenu, a v Hradci Králové se setkají se zástupci zdejších sportovních klubů. Hradečtí veslaři pravidelně navštěvují giessenskou regatu. V loňském roce rovněž započala spolupráce s partnerskou Banskou Bystricí v oblasti městských lesů, které mají v obou městech hodně společného, spolupráce tak získává novou rovinu.

V současné době má Hradec Králové devět partnerských měst, německý Giessen, francouzské Méty, nizozemský Arnhem, slovenskou Banskou Bystricu, chorvatskou Kaštelu, italskou Alessandrii, ukrajinský Černihiv/Černigov a polská města Valbřich a Vratislav, dále spolupracuje i s městy, s nimiž není podepsána partnerská smlouva jako například s bulharskou Montanou atd.?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.