Valašské Meziříčí: Hřiště v Podlesí, úpravy ve školách a nový chodník za 50 milionů Kč

20.10.2023 7:17 | Tisková zpráva

Postupně se začíná rýsovat podoba investic, které chce Valašské Meziříčí realizovat v roce 2024.

Valašské Meziříčí: Hřiště v Podlesí, úpravy ve školách a nový chodník za 50 milionů Kč
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Už teď je jasné, že radnice nechá opravit víceúčelové hřiště TJ Podlesí, zpevněné plochy v areálu ZŠ Šafaříkova, zpracovat projekt nástavby a stavebních úprav objektů bývalé ZŠ Salvátor a vybudovat I. etapu chodníku v Hrachovci. To vše za víc jak 50 milionů Kč. Celkem však radnice chystá investice za cca 200 milionů Kč. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Město má k dispozici seznam investičních projektů, z nějž každoročně vybírá akce k realizaci. „Díky tomu, že na jejich přípravě pracujeme dlouhodobě, máme k řadě z nich již vyřízena platná stavební povolení. To je i případ opravy víceúčelového hřiště TJ Podlesí, úpravy zpevněných ploch v areálu Základní školy Šafaříkova a první etapy chodníku v horní části Hrachovce. I když tyto investice plánujeme až na příští rok, je vhodné vysoutěžit dodavatele už letos. Stavební firmy totiž mají ještě volné kapacity a můžeme docílit také lepší ceny,“ vysvětlil postup radnice starosta Robert Stržínek.

V případě oprav v areálu ZŠ Šafaříkova počítá město s projektovanými náklady 7 milionů Kč. „Projekt řeší úpravu ploch pro pěší a rozšíření stávajícího parkoviště v areálu. Počítáme také s plně bezbariérovým napojením chodníků na přilehlé komunikace, čímž se významně zlepší přístup žáků do školy. Stavební práce by měly probíhat během letních prázdnin,“ navázala místostarostka Yvona Wojaczková.

Bezmála 9 milionů Kč by si pak měla vyžádat oprava víceúčelového hřiště ve valašskomeziříčské místní části Podlesí. „V rámci stavebních prací dojde ke kompletní výměně povrchů, vybavení a také oplocení. Po opravě bude na hřiště možné hrát volejbal, nohejbal, tenis či malou kopanou a přístupné bude opět široké veřejnosti,“ přiblížil rozsah prací místostarosta Petr Nachtmann.

V horní části Hrachovce pak příští rok vznikne první etapa nového chodníku. „Projektované náklady jsou zatím vyčísleny na 33 milionů Kč s tím, že schválená dotace z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj pokryje až 85 % uznatelných nákladů. Jedná se o náročnou stavbu, která vedle samotného chodníku v délce tři čtvrtě kilometru počítá s rozšířením mostu, vybudováním opěrné zdi, dešťové kanalizace, nového veřejného osvětlení a také přeložkou vodovodu,“ doplnil starosta Robert Stržínek.

Vedle výše zmíněných připravených investičních akcí počítá radnice také s projektovou přípravou nástavby a stavební úpravy objektu bývalé ZŠ Salvátor s náklady 1,5 milionu Kč. Jelikož je tato budova součástí areálu ZŠ Vyhlídka, měla by v budoucnu sloužit k rozšíření kapacit školy.

Výše uvedené projekty jsou však pouze zlomkem investic plánovaných radnicí na následující rok. Jejich kompletní podobu v souhrnu za cirka 200 milionů Kč budou zastupitelé schvalovat až v lednu spolu s rozpočtem na rok 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…