Varnsdorf zaplatí v příštím roce víc za likvidaci odpadu, poplatek ale zůstane ve stejné výši

01.01.2024 7:29 | Tisková zpráva

Dobrá zpráva. Poplatek za svoz a likvidaci odpadu se ve Varnsdorfu i přes růst nákladů v příštím roce zvyšovat nebude.

Varnsdorf zaplatí v příštím roce víc za likvidaci odpadu, poplatek ale zůstane ve stejné výši
Foto: Varnsdorf
Popisek: Varnsdorf

Řada měst kvůli vysokým nákladům spojeným s odpadovým hospodářstvím přistoupila k razantnímu zvýšení poplatku za odpad pro příští rok. Jsou města, která jej zvedla o vyšší desítky procent, nebo taková, která měla odpady pro občany zdarma, ale kvůli vysokým výdajům spojeným s jejich likvidací poplatek znovu zavedla. Zvedat poplatky ale obyvatelům vedení Varnsdorfu prozatím nechce.

Varnsdorf v letošním roce za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatil zhruba 13 milionů korun. Na poplatcích od občanů ale vybral 8,6 milionů korun. I přesto se poplatek v příštím roce zvyšovat nebude, byť je jasné, že městu vzrostou náklady zhruba o šest procent – tedy o nějakých 800 tisíc korun. Je však potřeba si uvědomit, že další náklady má město například s neskladným a nebezpečným odpadem, za který letos vynaloží 4,6 milionů korun. Svoz a likvidace tříděného odpadu dělá v rozpočtu dalších 6 milionů korun, likvidace černých skládek vyšla letos přes 600 tisíc korun. Za rok tak Varnsdorf na odpadové hospodářství vynaloží přes 24 milionů korun. 

Poplatek za odpad se ve Varnsdorfu drží na částce 720 korun za osobu. Nad rámec zákonné povinnosti separovat odpad se mohou občané přihlásit do systému intenzivního třídění, čímž získají úlevu 120 korun, a za odpad tak zaplatí jen 600 korun. Úleva je platná pro poplatníky, kteří se do systému zapojí do 31. prosince předchozího kalendářního roku (např. přihlásím-li se do 31.12.2023 do systému intenzivního třídění, v roce 2024 získám úlevu 120 korun. Přihlásím-li se během roku 2024, úlevu 120 korun získám až v roce 2025). Zároveň jim však bude zmenšena nádoba na komunální odpad. Systém intenzivního třídění by měl zajistit větší separaci a snížení komunálního odpadu ve městě. „To, jestli obyvatelé zapojení do systému skutečně třídí nad rámec zákonné povinnosti, kontrolují pracovníci Odboru životního prostředí,“ řekl vedoucí Přemysl Brzák. Do systému intenzivního třídění se mohou občané přihlásit v kanceláři č. 7 Odboru životního prostředí v budově radnice na nám. E. Beneše 470, kde uzavřou písemnou dohodu a získají další potřebné informace.   

Občané Varnsdorfu, v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel, navíc patří v třídění k nejlepším v Ústeckém kraji. Napomáhá k tomu hustá síť nádob na separovaný odpad, ale také týdenní svoz tříděného odpadu v pytlích po svozové trase nebo sběrný dvůr, který je veřejnosti otevřen šestkrát v týdnu. Do sběrového dvora mohou občané bezplatně odkládat velkoobjemový odpad (nábytek atd.), vysloužilé elektrospotřebiče (lednice, mrazničky atd.), drobný domovní odpad, vytříděný odpad (sklo, plast, papír atd.), nebezpečný odpad (obaly od barev, zbytky barev a olejů atd.), pneumatiky atd. I přesto je neustále co zlepšovat, neboť náklady na likvidaci odpadů každým rokem porostou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…