Ve Zlíně je pod kontrolou už téměř devatenáct tisíc stromů

20.10.2016 6:29

Stromy pod kontrolou. Tak se jmenuje projekt, v jehož rámci zlínská radnice postupně kontroluje stav stromů na veřejných prostranstvích. Cílem je znát zdravotní stav většiny stromů a moci tak s větším předstihem plánovat náhradní výsadbu či nutnost kácení. Aktuálně do seznamu zkontrolovaných stromů přibylo dalších 1996 nově hodnocených dřevin. Pod kontrolou jsou tak nyní stromy na Mladcové, Velikové, Klečůvce, v parku u divadla a v dalších více než desítce ulic a menších lokalit.

Ve Zlíně je pod kontrolou už téměř devatenáct tisíc stromů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Z celkového počtu 1996 nově hodnocených dřevin je určeno ke kácení 163 kusů dřevin a u dalších je doporučeno ošetření. Tyto práce tak budou probíhat v následujících letech,“ uvedla Věra Jašková, z Odboru městské zeleně.

Nový audit rozšířil počet hodnocených dřevin ve Zlíně. Nyní je v evidenci vedeno 18 470 kusů dřevin. Informace o těchto dřevinách můžou obyvatelé města najít také na internetu, na portálu www.stromypodkontrolou.cz.

V případě více než 160 stromů určených ke kácení se však ve velké míře jedná o probírku. Tedy o vykácení dřevin, které si vzájemně konkurují a ve skupině se utlačují. Další část tvoří uschlé stromy. V poslední skupině jde o nemocné jedince.

„U větších stromů jsou jako nejčastější důvody uváděny: infikované báze a kmeny, defektní větvení, dynamicky snížená vitalita. U některých dřevin byly nalezeny také znaky dřevokazných hub. V několika případech se jedná o usychající - odumírající jedince,“ vysvětlila Věra Jašková.

Za samostatně stojící stromy a stromořadí se pochopitelně počítá s náhradní výsadbou. Pokud to dovolí vedení inženýrských sítí, bývá náhradní výsadba provedena přímo na daném místě.

Na katastru města Zlína je odhadem kolem sta tisíce stromů. Jedná se však o dřeviny rostoucí také v tzv. zaužívaných zahradách kolem baťovských domků a ve volné krajině v městských sadech. Cílem Odboru městské zeleně je postupně zhodnotit všechny dřeviny v parcích, alejích, v okolí dětských hřišť, a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…