Velké Meziříčí: Místostarosta jednal také o budoucí likvidaci odpadů

01.05.2017 9:28

Jedinou cestou, jak do budoucna vyřešit likvidaci odpadu z domácností, je pro Velké Meziříčí urychlená výstavba překladiště pro odvoz odpadků do brněnské spalovny. Po setkání s náměstkem ministra životního prostředí Vladimírem Manou to Velkomeziříčsku řekl místostarosta Josef Komínek.

Velké Meziříčí: Místostarosta jednal také o budoucí likvidaci odpadů
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Místostarosta se s náměstkem Manou sešel v rámci oslav Světového dne země. Na radnici nejprve řešili nejaktuálnější problémy, které Velké Meziříčí v oblasti životního prostředí trápí. "Byla to například zátěž ovzduší exhalacemi z dopravy. Shodli jsme se na tom, že pro stát i naše město je prioritou dobudování obchvatu Velkého Meziříčí, který nejenže odlehčí centru města od samotné dopravní zátěže, ale také od znečištění vzduchu," uvedl Josef Komínek s tím, že získal také slib pomoci při prosazování trvalého zrušení dálničního poplatku pro osobní auta mezi oběma meziříčskými sjezdy.

Velkou část debaty věnovali také budoucí likvidaci komunálního odpadu. Ve Velkém Meziříčí se totiž přibližuje doba, kdy bude skládka nad městem naplněna. Navíc stát připravuje novou legislativu, která skládkování zatíží obrovskými poplatky. "Pro naše obyvatele by to znamenalo řádové zvýšení poplatku za komunální odpad. Proto je jedinou cestou urychlená příprava překladiště přímo v prostoru skládky a uzavření smlouvy s brněnskou spalovnou. Podle pana náměstka totiž víc než pět spaloven v České republice nebude," přiblížil místostarosta Komínek.

Na radnici se také dotkli budoucí podpory alternativního pohonu pro automobilovou dopravu ze strany státu. "Zajímalo mě zejména, zda města mají počítat spíše s podporou elektromobilů, nebo přebudování na plyn," řekl Komínek a dodal, že část debaty se týkala také dotací na připojení Hrbova, Svařenova a Olší nad Oslavou k městské čističce. "Lhotky, Kúsky a Dolní Radslavice by měly být vyřešeny lokálními čističkami," doplnil Komínek.

Po setkání na radnici pak proběhla ještě návštěva velkomeziříčské skládky, kde náměstka Vladimíra Manu s provozem seznámil ředitel technických služeb Jaroslav Mynář. "Panu náměstkovi se vzorný pořádek na naší skládce velmi zamlouval a při té příležitosti viděl také náš slavný, teď už státní most," uzavřel místostarosta Josef Komínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…