Velvyslanec Kanady v Liberci představil nové příležitosti pro obchodní spolupráci a vyzval primátora na stolní tenis

29.02.2016 12:50

Vzácnou návštěvu přivítal v pátek 19. února na liberecké radnici primátor Tibor Batthyány. Do krajského města zavítal velvyslanec Kanady v České republice Otto Jelinek.

Velvyslanec Kanady v Liberci představil nové příležitosti pro obchodní spolupráci a vyzval primátora na stolní tenis
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Tématem zdvořilostní návštěvy byly investice kanadských firem v ČR, novinky pro turisty cestující do Kanady a řeč přišla krátce i na uprchlickou krizi nebo společný zájem - stolní tenis.

„Navštěvuji jednotlivé regiony, protože věřím, že Česká republika je víc než jen Praha,“ řekl v úvodu setkání velvyslanec s českým původem. Z republiky odešla rodina Jelinkova po roce 1948, když jim byla zestátněna továrna na korkové a hliníkové zátky. Po ročním pobytu ve Švýcarsku zvolili cestu do Kanady. Jako kanadský velvyslanec působí v Česku od srpna 2013. Jedna z prvních věcí, kterou ve funkci v témže roce zařídil, bylo zrušení vízové povinnosti pro české občany.

Velvyslanec primátora informoval o nové vstupní podmínce, která se týká všech cestovatelů, kteří do Kanady míří letecky a nemají vízovou povinnost. Turisté budou muset mít od 15. března před nástupem do letadla vyřízenou elektronickou registraci - eTA (Electronic Travel Authorization). Vyřízení registrace eTa stojí sedm kanadských dolarů (cca 123 Kč) a obvykle bývá schválena obratem.

Primátor si s Otto Jelinkem povídal také o nových obchodních příležitostech, které České republice přinese smlouva mezi Kanadou a Evropskou unií s názvem Komplexní hospodářská a obchodní komora (CETA). Pracovat se na ní začalo již v roce 2009. „Jsem optimista, ale už jsem přestával věřit, že smlouvu někdy dokončíme. Nakonec se to podařilo a ještě letos chceme smlouvu implementovat,“ uvedl Otto Jelinek.

Smlouva podle něj pomůže zejména exportním zemím, jako je právě Česká republika. Okamžitě zruší většinu celních tarifů, umožní sjednotit normy pro vývoz a dovoz, usnadní mobilitu pracovníků mezi Kanadou a zeměmi EU a zajistí firmám přístup k veřejným zakázkám. „To firmám usnadní obchodní spolupráci a přinese obrovské možnosti. A když se firmy včas připraví, budou mít výhodu,“ upozornil velvyslanec a zajímal se o zaměstnanost a rozvoj na Liberecku.

„Zahraniční investory město samozřejmě vítá. S tím souvisí i hledání vhodných rozvojových ploch na území Liberce. S nezaměstnaností je na tom Liberec lépe, což se ale nedá říct o jiných oblastech regionu, typickým příkladem je Frýdlantsko. Na vině je především nevyhovující dopravní infrastruktura. Dopravní spojení je pro investory důležitým vodítkem. Přitom můžeme těžit z potenciálu blízkosti hranic s Německem a Polskem,“ zdůraznil primátor Tibor Batthyány.

V závěru návštěvy se velvyslanec s primátorem pobavil o stolním tenise, který oba rádi hrají. „I když jsem dvakrát starší, stejně bych vás v ping - pongu porazil,“ vybídl velvyslanec primátora ke společnému zápasu. Primátor výzvu s potěšením přijal. Otto Jelinek má ke sportu blízko. Spolu se sestrou tvořili krasobruslařskou dvojici a v roce 1962 získali v Praze titul mistrů světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…