Vimperk: Ošetření stěn v kostele ochrání vzácné malby

01.10.2016 15:51

Stavební práce v současnosti probíhají uvnitř nejstarší vimperské sakrální památky. V interiéru kostela Sv. Bartoloměje jsou na zdivo aplikovány chemické clony a sanační omítky, které by měly ochránit vzácné malby. Zakázku za 385 tisíc korun provádí firma Sabbia, s. r. o.

Vimperk: Ošetření stěn v kostele ochrání vzácné malby
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Městu se podařilo získat dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury ČR ve výši 142 tisíc korun. „Smyslem prováděných prací je ochrana vzácných pozdně gotických nástěnných maleb před destruktivním vlivem vzlínající vlhkosti,“ vysvětluje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Hotovo by mělo být do konce listopadu.

Původní farní kostel svatého Bartoloměje je nejstarší sakrální památkou ve městě. Jeho vznik je datován do druhé poloviny 13. století, dnešní podobu v pseudogotickém slohu získal úpravami na počátku 18. století. Vzácné malby pokrývají většinu stěn a v podélných pásech představují různé výjevy z křesťanské mytologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…