Vimperk: „Vybydlené“ domy by mohly přestat hyzdit příjezd do města

26.04.2016 8:27

Vimperští zastupitelé rozhodli o demolici dvou objektů, které hyzdí příjezd do města při hlavním tahu od Strážného, resp. Strakonic. Domy čp. 150 v Pasovské ulici a čp. 17 ve Výškovicích jsou ve špatném technickém stavu a nikdo je neobývá. Objekty by mohly být zbourány již v příštím roce.

Vimperk: „Vybydlené“ domy by mohly přestat hyzdit příjezd do města
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„Nabízelo se několik možností, jak s domy naložit. Demolice se i z mého pohledu jeví jako nejrozumnější,“ říká Martin Kalous, vedoucí odboru hospodářského a bytového MÚ Vimperk. „V nejbližší době bude zadáno vypracování projektové dokumentace na provedení těchto demolic, dále bude zpracován i položkový rozpočet. Následně může být vypsáno výběrové řízení.“

Oba domy zůstávají již delší dobu bez nájemníků a jsou zajištěny proti zlodějům a vandalům.

Odstranění obou staveb přispěje k pohledově příjemnějšímu příjezdu do města.

V domě v Pasovské ulici bývalo 12 bytových jednotek. Předpokládané výdaje na jeho zbourání činí dva miliony korun. Kompletní rekonstrukce by stála skoro deset milionů. Pokud by město chtělo objekt prodat, cena v místě obvyklá se pohybuje kolem 600 tisíc korun.

Ve zchátralém domě ve Výškovicích přímo u silnice do Strakonic je šest bytových jednotek. Jeho demolice vyjde na bezmála 900 tisíc korun, oprava by stála přes tři miliony. Pokud by byl prodejný, pak nejvýše za 400 tisíc korun. Prodej domů však starostka města považuje za nejproblematičtější řešení. „Vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci hrozí, že by nový vlastník domy opravil jen částečně a využil je třeba jako ubytovnu pro sociálně slabé nebo nepřizpůsobivé obyvatele. Mohla by nám tu vzniknout vyloučená lokalita, nad kterou bychom neměli prakticky žádný dohled,“ říká Jaroslava Martanová.

Zejména v Pasovské ulici jsou i další objekty, které pro svůj velmi zanedbaný stav nedělají Vimperku pěknou vizitku. Z majetku města se jedná zejména o budovy čp. 45 a dále čp. 561. Podle informací Martina Kalouse měly být i tyto objekty již v minulosti odstraněny v souvislosti s uvažovaným rozšířením silnice I/4, která je hlavním tahem k bavorským hranicím. „V současnosti však ředitelství silnic a dálnic s touto úpravou nepočítá, protože intenzita dopravy dle daných koeficientů prý není dostatečně vysoká,“ vysvětluje starostka. Z výsledků posledního jednání s ŘSD je zřejmé, že se o odstranění zmíněných domů bude muset město postarat samo. Pokusí se k tomu účelu získat dotační prostředky z ministerstva pro místní rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…