Vsetín: Černé skládky hyzdí město, občané jsou k jejich původcům často lhostejní

12.11.2017 7:38

Množství černých skládek vznikajících na území města Vsetína se v letošním roce nijak nesnížilo. Ba právě naopak.

Vsetín: Černé skládky hyzdí město, občané jsou k jejich původcům často lhostejní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Obyvatele od ukládání starého nábytku, sanitární techniky či spotřebičů mimo určené kontejnery neodradila ani možnost přistavení multikáry pro odvoz velkoobjemového odpadu za zvýhodněnou cenu, ani hrozba vysokých pokut, jež jim hrozí. Občané by si ale měli uvědomit, že oni sami jsou těmi, na nichž nejvíce záleží, v jakém prostředí žijeme.

Nezvyšuje se jen počet černých skládek, ale i množství odpadu, které na nich skončilo. V období od ledna do října letošního roku pracovníci příspěvkové organizace Technické služby města Vsetína odstranili celkem 43 černých skládek. Objem odpadu, který z nich byl odvezen, však už nyní přesáhl hodnotu z celého loňského roku. „Za deset měsíců jsme odvezli přibližně 16 tun odpadu a náklady na tuto činnost, bez poplatků za uložení odpadu, přesáhly 116 tisíc korun,“ uvedla Jana Zvoníčková z technických služeb, přičemž uvedla některé konkrétní lokality, kde k zakládání černých skládek dochází opakovaně. „Jedná se například o parkoviště v Jasenicích U Kovárny nebo parkoviště na Horním městě za bývalou obchodní školou. Skládka především biologického odpadu vzniká opakovaně v ulicích Pod Žamboškou a Na Hrázi na Rybníkách,“ řekla dále Zvoníčková.

Kromě nahlášených černých skládek však pracovníci technických služeb uklízejí stanoviště kontejnerů, kde lidé ukládají odpad mimo ně. Během letošního roku už ho odvezli asi 300 tun, což stálo bez úložného přibližně 450 tisíc korun.

„Lidé by se měli zamyslet nad tím, proč v době, kdy máme ve městě k dispozici sběrné dvory, v nichž lze odpad zdarma uložit, a také existuje možnost objednat si za zvýhodněnou cenu multikáru, hyzdí naše město tolik odpadu,“ říká starosta Jiří Růžička, podle něhož se na problematiku černých skládek zaměřuje i městská policie. „Zkušenost je však taková, že najít původce odpadu je takřka nemožné. A to i přesto, že skládky vznikají často ve vnitroblocích a ve dvorech. Zkrátka nikdo nic nevidí… a pak stačí zvednout telefon a nahlásit černou skládku…,“ dodává starosta.

Přistavení multikáry, která velkoobjemový či nebezpečný odpad odveze do sběrného dvora, si přitom lze na území města objednat za zvýhodněnou cenu 363 korun u Jany Zvoníčkové na telefonním čísle 737 288 506.

Podle slov pracovnice odboru životního prostředí městského úřadu Vlasty Živocké mají občané dle zákona povinnost odkládat odpad pouze na místa k tomu určená. „Jinak jim hrozí pokuta 50 tisíc korun. V případě, že původcem odpadu je firma, je postih mnohonásobně vyšší,“ upozorňuje Živocká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…