Vsetín: Kotlíkové dotace. Příjem žádostí začne v září

26.08.2023 7:29 | Tisková zpráva

Program výměny zdrojů tepla v nízkopříjmových domácnostech Zlínského kraje II, jehož prostřednictvím je možné zažádat o kotlíkové dotace, vyhlásil Zlínský kraj. Příjem žádostí začne 12. září a potrvá do 30. srpna 2024. Domácnosti mohou získat dotaci ve výši až 95 %, a to maximálně 180 000 Kč na výměnu starého nevyhovujícího kotle za tepelné čerpadlo nebo 130 000 Kč na výměnu za kotel na biomasu ruční nebo automat.

Vsetín: Kotlíkové dotace. Příjem žádostí začne v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Dotace lze čerpat na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3., 4. nebo 5. emisní třídu. Mohou si o ně zažádat vlastníci nebo spoluvlastníci rodinných domů, bytů v bytových domech či rekreačních objektů, ve kterých trvale bydlí.
 
Žadatele rekreačních objektů jsou povinni doložit trvalý pobyt některého z členů domácnosti počínající 24 měsíců nebo více před podáním žádosti o podporu. 
 
Nárok na dotaci mají domácnosti, ve kterých žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, příp. žadatel nebo jiný člen domácnosti, který od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení. Není přitom nutné, aby jej pobíral po celou dobu. 
 
Dotace bude proplacena po výměně kotle a předložení vyúčtování, příp. lze využít proplacení zálohové faktury od dodavatele, a to maximálně do výše 60 % schválené dotace. Doplatek bude vyplacen po ukončení výměny kotle a předložení závěrečného vyúčtování. Dotaci lze získat i zpětně, ale pouze na výměnu uskutečněnou od 1. ledna 2021 a musí být provedena do dvou let od nabytí účinnosti smlouvy o poskytnutí dotace, maximálně pak do 30. září 2026.
 
Podporu na výměnu zdroje tepla nelze poskytnout v rodinných domech, kde byl v minulosti (nejdříve od 1. ledna 2009) tento zdroj podpořen z jiných dotačních programů na zdroje tepla, nebo jsou předmětem výměny kotel plynový, kamna či kotel s automatickým přikládáním. 
 
S přípravou žádosti, jejích příloh a následně i s vyúčtováním budou žadatelům nápomocni pracovníci místních akčních skupin a regionalisté okresních měst. 
 
Kontakty na zpracovatele žadatelé naleznou na webu ZDE nebo na webech jednotlivých obcí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…