Vsetín: Město chce pomoci svým organizacím i nezaměstnaným

12.09.2017 7:37

V současné době, kdy je rekordně nízká nezaměstnanost, potýkají se zaměstnavatelé z řad firem, ale i školských zařízení, neziskových organizací či dalších městských společností, s nedostatkem pracovní síly na trhu práce.

Vsetín: Město chce pomoci svým organizacím i nezaměstnaným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Řešením problému by pro ně mohlo být využití dlouhodobě nezaměstnaných lidí evidovaných na úřadu práce či těch, kteří byli odsouzeni k alternativnímu trestu obecně prospěšných prací. Možností je i zřízení tréninkového místa v rámci projektu města Vsetína, jenž připravuje ve spolupráci s Agenturou pro ekonomický rozvoj Vsetínska.

A právě o těchto možnostech se ve středu 30. srpna diskutovalo v rámci „kulatého stolu“ na vsetínské radnici. „Se svými prezentacemi se ředitelům městem zřizovaných organizací, jako například mateřských škol, Alceda a podobně, představili zástupci Úřadu práce Vsetí a Probační a mediační služby, jež se stará o výkony alternativních trestů uložených soudem, a také Agentury pro ekonomický rozvoj Vsetínska,“ přiblížila vedoucí odboru sociálních věcí vsetínské radnice Anna Blechová.

Zástupkyně Úřadu práce přítomným osvětlila možnosti zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných v rámci veřejně prospěšných prací, čehož už delší dobu využívá například město Vsetín pro úklidové práce v ulicích. Tito lidé by podle pracovnice úřadu práce mohli být vhodní právě pro využití školskými zařízeními, a to jako pomocní pracovníci. Představena byla také veřejná služba, kterou využívá například Diakonie Vsetín nebo Domov Jitka.

Možnost využití lidí, kteří byli soudem za své prohřešky proti zákonu odsouzeni k alternativnímu trestu obecně prospěšných prací, představil přítomným také zástupce Probační a mediační služby. Právě tato instituce je styčným bodem mezi soudem a těmi, kdo mají zájem práci odsouzených využít. Obecně prospěšné práce jsou často ukládaným trestem, a to například i mladistvým. Umístit odsouzené k jeho výkonu je ale zatím problematické, i když zkušenosti těch, kteří je využili, jsou vesměs dobré, neboť odsouzení jsou většinou motivováni co nejlépe trest vykonat. Pokud tak totiž neučiní, tak se jedna neodpracovaná hodina změní na jeden den pobytu ve vězení. Většinou se jedná o osoby, které spáchaly nedbalostní trestný čin, například způsobily dopravní nehodu. Nejde tedy o lidi s kriminální minulostí.

Ke zvýšení zaměstnanosti dlouhodobě nezaměstnaných směřuje i projekt města Vsetína, v rámci něhož by měla vzniknout tak zvaná tréninková pracovní místa. „Lidé vybraní z evidence úřadu práce by prošli vzdělávacím kurzem a získali by na omezenou dobu tří měsíců práci na tréninkovém pracovním místě, která chceme zřídit ve spolupráci s nejrůznějšími zaměstnavateli. Cílem je osvojení si pracovních návyků, které by pak účastníkům projektu mohly pomoci k získání stálého zaměstnání,“ vysvětlil ředitel AERV Filip Holzmüller.

„Věřím, že toto setkání přispělo k větší informovanosti zástupců našich organizací o možnostech zaměstnávání na představené druhy prací, což by mohlo do budoucna vyřešit jejich problémy s nedostatkem pracovníků,“ zhodnotila „kulatý stůl“ místostarostka Simona Hlaváčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…