Vsetín: Smog se na Vsetíně zatím měřit nebude

08.09.2017 11:30

Nová automatická měřící stanice, která by upozorňovala na aktuální hodnoty znečisťujících látek v ovzduší, na Vsetíně instalována nebude.

Vsetín: Smog se na Vsetíně zatím měřit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Český hydrometeorologický ústav považuje současný stav, kdy je na Vsetíně pouze monitorována hladina polétavého prachu PM10 manuální stanicí na hvězdárně, za dostatečný. Pořízení zmíněné automatické stanice a její provoz jsou navíc velmi nákladné a jak ústav, tak město potřebnými prostředky nedisponují.

Diskuse při zasedání městského zastupitelstva o možnosti zřídit na Vsetíně automatickou měřící stanici, vedla vedení města k navázání kontaktu s Českým hydrometeorologickým ústavem a jednání o možnosti instalace nové stanice, která by aktuálně informovala o smogové situaci na Vsetíně. Právě ČHMÚ totiž provozuje Státní síť imisního monitoringu. „V rámci něj byla do Vsetína instalována manuální stanice Vsetín – hvězdárna. Je zde měřena veličina PM10 v režimu 24hodinového odběru vzorků, což je dostatečné pro posouzení překračování limitu pro veličinu PM10,“ napsal ve své odpovědi náměstek ředitele ČHMU pro ochranu čistoty ovzduší Jan Macoun a de facto tak potvrdil, že Vsetín nepatří mezi města, kde by smogová situace byla tak vážná, aby vyžadovala vyšší stupeň měření. Navíc v rámci omezeného rozpočtu nemá ústav podle Macouna prostředky na zřizování nových měřících míst v rámci České republiky ani prostředky na placení provozních nákladů těchto stanic. „Pro vaši informaci, nové měření v automatickém režimu se pohybuje investičně v řádu 2–4 miliony korun a provozně za rok mezi 200–400 tisíci korun,“ přiblížil nákladnost měření Macoun.

„Český hydrometeorologický ústav nám dále sdělil, že nemá námitek proti tomu, aby si město měřící stanici pořídilo na vlastní náklady. A pokud ji bude provozovat autorizovanou osobou, ústav by pak získaná data zařadil do svého informačního systému včetně publikování na webu,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka s tím, že o této variantě vzhledem k její finanční náročnosti město zatím neuvažuje.

Bývalý dlouholetý ředitel vsetínské hvězdárny Jiří Haas k této problematice uvedl, že před lety ČHMÚ měl na hvězdárně i stanici, která měřila koncentrace oxidů dusíku a oxidu siřičitého v ovzduší. „Naměřené hodnoty byly ale tak nízké, že bylo zbytečně nákladné tuto stanici dále provozovat,“ uvedl Haas, podle něhož se kvalita ovzduší na Vsetíně od těch dob spíše ještě zlepšila.

„Doporučujeme občanům, kteří chtějí, například vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, vědět, jaká je aktuální smogová situace v okolí, aby využívali mobilní aplikace obecně prospěšné společnosti Čisté nebe nazvané SMOGALARM, která je ke stažení zdarma do chytrých telefonů. Ta využívá i výsledků z měřícího místa, které je Vsetínu nejblíže, a to ve Valašském Meziříčí. Je však důležité upozornit, že v Meziříčí bývá situace horší než u nás,“ uzavírá místostarosta Pifka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…