Vsetín: Občané by měli na nepravosti upozornit, jinak je policie téměř bez šance

08.10.2013 9:08

Ve středu 2. října se na radnici uskutečnila schůzka místostarostky Květoslavy Othové se zástupci občanů vsetínské Kolonky. Iniciovala ji samotná radnice na základě petice obyvatel této městské části, ve které si stěžovali na rušení veřejného pořádku. Cílem jednání, kterého se zúčastnil i ředitel městské policie Nikolaj Martinák, bylo dohodnout společný postup vedoucí ke zlepšení situace.

Vsetín: Občané by měli na nepravosti upozornit, jinak je policie téměř bez šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Petice podepsaná 6 zástupci sdružení vlastníků jednotek z bytových domů na ulicích Tyršova, Na Plavisku, Sušilova a Na Kamencoch upozorňovala na problémy, které je sužovaly především v létě. Týkaly se hlavně zvýšené koncentrace problémových lidí a sociálních jevů s ní spojených. V petici například píší: „Ulice Tyršova se v pátek po 22. hodině stává spojnicí mezi podniky v centru města a čtvrtěmi Luh a Ohrada. Ulicí „táhnou“ více či méně opilé partičky nejen mládeže, které svým hlukem ruší noční klid. Navíc se čím dál častěji objevují i útoky těchto partiček na majetek zde žijících občanů.“ Další stížnosti se týkaly hlučnosti některých obyvatel až do pozdních nočních hodin, požívání alkoholu na veřejném prostranství a také na vulgarismy a nadávky z jejich strany v případě upozornění.

„Považujeme bezpečnost občanů za důležitou, a proto se stížností zabývala rada města, na jejíž popud došlo ke svolání schůzky se zástupci zmíněných bytových domů,“ uvedla I. místostarostka Květoslava Othová. Schůzce byl přítomen i ředitel Městské policie Vsetín Nikolaj Martinák. Podle něj však policejní statistiky nevykazují v této lokalitě významnější počet spáchaných přestupků či trestných činů než v ostatních částech města.

„Je ale možné, že občané nám rušení veřejného pořádku, výtržnosti a podobně nenahlásí. Policie bez spolupráce s občany velmi málo zmůže,“ řekl ředitel Martinák, který zástupce občanů dále upozornil, že mají možnost využít bezplatné tísňové telefonní linky, na kterou mohou případný problém nahlásit, a to i anonymně. V tomto případě však není jisté, že budou pachatelé potrestáni. „Bez svědeckých výpovědí je obtížné pachatele usvědčit, pokud jej nepřistihneme přímo při činu. Když pachatelé budou vědět, že lidé mají snahu si chránit svůj majetek, spolupracují a volají policii, budou si dávat pozor. Pokud si občané neuvědomí, že musí spolupracovat, nedojde ke zlepšení,“ uvedl ředitel městské policie.

„Dohodli jsme se, že do Kolonky budou kromě strážníků častěji docházet i asistenti prevence kriminality a terénní sociální pracovníci. Pro občany zpracujeme leták s pokyny, jak postupovat při zjištění páchání výtržností, jak toto nahlásit městské policii,“ dodala místostarostka s tím, že lidé se mnohdy bojí zatelefonovat z obav ze msty, ale měli by si uvědomit, že pokud se nezačnou bránit páchaným drobnostem, může se roztočit spirála stupňovaného násilí, díky které by se skutečně dostali do vlastního ohrožení. 

Proto neváhejte operativně a včas volat bezplatnou tísňovou linku městské policie 156. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…