Vsetín: Radní schválili splátkové kalendáře, prodloužení nájmu i přidělení startovacích bytů

14.10.2017 20:07

Pravidelný dohled nad platební morálkou ve všech městských bytech se vsetínské radnici vyplácí.

Vsetín: Radní schválili splátkové kalendáře, prodloužení nájmu i přidělení startovacích bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Aktuální výše dluhu v městských bytech je 600 tisíc korun,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že s ohledem na počet městských bytů, kterých je 539 tato částka není nijak vysoká. V této částce jsou navíc zahrnuti i dlužníci, kteří své závazky vůči městu splácí formou již uzavřených splátkových kalendářů.

Město Vsetín má 539 obecních bytů, z toho je 35 určeno jako startovací byty a 258 bytů je v domech se zvláštním určením. Zbytek jsou byty obecní. Každá skupina bytů má svá specifická pravidla, která schvaluje Rada města Vsetína.

Dlužníci jsou motivováni ke splácení svých dluhů uzavřenými notářskými doložkami, protože pokud by své dluhy nezaplatili, nemohla by jim být prodloužena nájemní smlouva. 

„Průměrná dlužná částka je okolo pěti tisíc. Pět největších dlužníků s aktuálními nájemními smlouvami dluží městu Vsetín dohromady bezmála sto padesát tisíc korun a jejich dlužné částky se pohybují v rozmezí od padesáti do dvaceti tisíc korun,“ informoval starosta Jiří Růžička.

V průběhu říjnové Rady města Vsetína tak opět radní řešili schválení splátkových kalendářů dvěma žadatelům, kterým z důvodu nedostatku finančních prostředků vznikl u města dluh na nájmu. „Jsme si vědomi, že s ohledem na zdravotní problémy, ztrátu zaměstnání či nenadálý výdaj v rodině se občané mohou dostat do těžké finanční situace a nezaplatí nájem,“ připouští starosta Růžička, nicméně dluhy, které vůči městu mají si musí uhradit. Schválení splátkového kalendáře je podmíněno pravidelným splácením dohodnuté částky. V opačném případě dlužník ztrácí výhodu splátek a dluh musí uhradit najednou.

Radní také schválili v jednom případě prodloužení doby nájmu v lokalitě Poschla a přidělení startovacích bytů třem rodinám.

Aktuálně je v pořadníku na II. pololetí letošního roku v obecních bytech 168 žadatelů, 178 žadatelů v pořadníku na byty se zvláštním určením a 4 žadatelé v seznamu o startovací byty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…