Vsetín: Společná snaha radnice a obyvatel byla korunovaná úspěchem

18.09.2013 15:46

Velká radost a úleva se dostavila nejen na radnici, ale také u vlastníků pozemků dvou lokalit v katastru města, a to na Jasence a v Semetíně. Po několika měsících vyjednávání a psaní námitek se společnými silami podařilo zabránit vyhlášení zmíněných dvou lokalit za přírodní památky, které dle původního návrhu krajského úřadu byly o ploše 2078 hektarů.

Vsetín: Společná snaha radnice a obyvatel byla korunovaná úspěchem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Usnesením vlády ČR, kterým bylo dne 21. srpna schváleno nařízení o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit, nebude nutné zřizovat ochranu celoplošně, ale pouze na vybraných místech. Do pásma zvýšené ochrany tak v těchto dvou lokalitách budou spadat pozemky o celkové výměře pouhých 0,4 hektaru, na kterých se nachází lesní a luční pěnovcová prameniště a žije zde plž vrkoč útlý.

Do boje za zúžení ochrany evropsky významných lokalit se zapojila vsetínská radnice, jejíž zástupci lobbovali na ministerstvu životního prostředí a u dalších zainteresovaných orgánů. Aktivní byli i dotčení majitelé pozemků, kteří proti vyhlášení přírodních památek podávali námitky.

„Jsme rádi, že naše snaha nepřišla vniveč. Původní záměr Krajského úřadu Zlínského kraje by totiž přinesl výrazná omezení práv majitelů pozemků, mezi které samo město patří, a samozřejmě i pokles jejich ceny. Společnými silami se nám podařilo dosáhnout cíle. Cesta k němu však nebyla jednoduchá,“ řekla starostka Iveta Táborská a pokračovala: „Napsala jsem dopis na předsedu vlády pana Jiřího Runoska, dále na ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského a hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, ve kterém jsem popsala celou situaci se snahou dosáhnout zredukování rozlohy pozemků určených ke zvýšené ochraně na minimum.”

Začátkem měsíce září obdržela Iveta Táborská odpověď od ministra Podivínského, (plné znění najdete v příloze) ve kterém poděkoval za informace upozorňující na nedostatečné využívání institutu takzvané základní ochrany Krajským úřadem Zlínského kraje při zajišťování ochrany Evropsky významné lokality Nad Jasenkou a v Semetíně. „S ohledem na tuto skutečnost a dále na základě našich informací od Krajského úřadu Zlínského kraje se domnívám, že krajský úřad využije při zajišťování ochrany zmíněných evropsky významných lokalit (EVL) institut tzv. základní ochrany, který je v souladu s nově schváleným nařízením vlády a je pro ochranu podstatného území zmíněných EVL dostatečný,” uvedl ve svém dopise ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

„Tlak na kraj jsme nevyvíjeli jenom my.  Připravili jsme námitky za město a stejnou možnost podání námitek jsme dali i dotčeným občanům. Přichystali jsme formuláře pro podání námitek, které si občané mohli sami stáhnout z městského webu, jednoduše vyplnit a poslat na kraj, “ shrnuli dále několikaměsíční práci starostka Iveta Táborská a místostarosta Stanislav Pavelec a zároveň dodali, že jen v případě lokalit ve Vsetíně jich bylo podáno na krajský úřad celkem 410, z toho 230 se týkalo lokality v Semetíně a 180 lokality Nad Jasenkou. Kraj již nyní bude podle schváleného návrhu postupovat při vypořádávání připomínek, které byly na jeho adresu doručeny. Většině námitek vlastníků pozemků i měst a obcí tak bude k jejich spokojenosti vyhověno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …