Vsetín čeká rok plný investic

13.02.2014 11:13

Letošní rok by měl být pro město Vsetín rokem velkých investic. V rozpočtu je na ně počítáno s  téměř čtvrt miliardou korun, což je za poslední léta částka rekordní.

Vsetín čeká rok plný investic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Před vedením města je tak nelehký úkol plánované akce ke spokojenosti občanů zvládnout. Současně s tím se však bude muset vypořádat i s personálními změnami spojenými se zvolením místostarosty Petra Kořenka do Poslanecké sněmovny parlamentu a rezignací místostarostky Květoslavy Othové, která z radnice odchází pracovat do sféry sociálních služeb.

Na rok 2014 má radnice připravenu k realizaci 37 projektů v celkové hodnotě 243 milionů korun. I přes tuto vysokou částku ale nedojde k zadlužení. Financování totiž město dokáže v 27 případech pokrýt z vlastních prostředků a díky úspěchům svých projektů získalo na deset dalších dotace z evropských fondů a státního rozpočtu. Některé z akcí měly být zahájeny už v loňském roce, ale z důvodu změn v legislativě, které přinesly prodloužení řady termínů a přísnější podmínky, však došlo k jejich časovému skluzu.

„Letos toho tak musíme stihnout opravdu mnoho,“ uvedla starostka Iveta Táborská, která při této příležitosti vyzdvihla spolupráci radniční koalice. „Jsme rádi, že naše koalice je tak široká a její členové mezi sebou dobře komunikují, a nemusíme tak ztrácet energii nějakými politickými šarvátkami,“ dodala starostka.

Situace pro vedení města bude o to složitější, že se bude muset poprat i s personálními otázkami. I přesto, že Petr Kořenek, který bude svou funkci místostarosty vykonávat jako neuvolněnou, již dříve deklaroval, že své povinnosti na radnici si splní, a to tak, že se jim bude věnovat po večerech a o víkendech, jeho částečná absence přímo na úřadě může být znát. Vsetínu však může o to více pomoci svou prací v Praze, kde samozřejmě hájí i zájmy našeho města.

„Jeho parketou by tam mohla být především oblast dopravy, které se věnuje už od začátku svého působení na vsetínské radnici. V Praze je jistě blíže možnostem prosadit zájmy města i celého Valašska v oblasti dopravní infrastruktury, která nás dlouhodobě tíží,“ řekla starostka Táborská s tím, že se jedná především o prosazení staveb klíčových komunikací I/57 mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím či napojení Valašska na dálniční síť, ale také například o realizaci dlouho slibované rekonstrukce budovy železničního nádraží, případně i jeho nástupišť.

Další personální změna může vzniknout po avizovaném odchodu místostarostky Květoslavy Othové, která by měla radnici opustit k poslednímu březnu. Její místo by měl obsadit některý z jejích lidoveckých stranických kolegů v zastupitelstvu.

„Kolegyně Květoslava Othová měla ve své gesci důležité oblasti pro město od sociální včetně komunitního plánování, přes bytovou problematiku, prevenci kriminality, tak i aktivity zdravého města.  Stěžejním úkolem pro ni bylo vyřešit dlouhodobé problémy s neplatiči nájemného v městských bytech a nastavení nových bytových pravidel. Díky nim došlo k uzavírání nových nájemních smluv s razantně přísnějšími podmínkami. Za poslední dva roky je situace s neplacením nájemného nejen stabilizována, ale nyní si všichni nájemci v městských bytech své povinnosti plní včetně splácení svých minulých dluhů,“ vyzdvihla práci místostarostky Iveta Táborská.

„O obsazení mého postu v naší organizaci stále jednáme, ale zatím jsme se na dalším postupu či jménu mého nástupce nedohodli. Věřím, že k rozhodnutí dojdeme do konce února,“ uvedla Květoslava Othová. Její stranický kolega Jiří Čunek se však již v týdeníku Jalovec vyjádřil, že KDU-ČSL s největší pravděpodobností post místostarosty neobsadí vůbec. Agendu Květoslavy Othové, která se stará především o sociální oblast, by si pak museli rozdělit starostka a zbývající místostarostové.

Iveta Táborská i její kolegové Petr Kořenek a Stanislav Pavelec jsou přesvědčení, že i přes možné personální vakuum, které by neobsazení pozice I. místostarosty způsobilo, se jejich týmu podaří připravované projekty zdárně a v plánovaných termínech realizovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…