Vsetín připravuje revitalizaci Luhu, diskutuje o ní i s občany sídliště

24.08.2014 11:38

Jídelny základních škol o prázdninách většinou zejí prázdnotou. V té v základní škole v Luhu bylo ale v úterý 5. srpna téměř plno.

Vsetín připravuje revitalizaci Luhu, diskutuje o ní i s občany sídliště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Sešli se zde totiž občané, které zajímal připravovaný projekt regenerace jejich sídliště. Se starostkou Ivetou Táborskou a architekty mohli diskutovat nad prvním návrhem studie úprav veřejných ploch, tedy hřišť, chodníků, parkovacích stání a podobně, do něhož ještě budou zapracovány jejich připomínky. Konečný návrh by měl být připraven tak, aby město mohlo na počátku příštího roku požádat o státní dotaci na realizaci projektu. Samotné stavební práce by se měly, v případě získání dotačních prostředků, uskutečnit ve třech fázích, a to v letech 2015 – 2017.

Jídelny základních škol o prázdninách většinou zejí prázdnotou. V té v základní škole v Luhu bylo ale v úterý 5. srpna téměř plno. Sešli se zde totiž občané, které zajímal připravovaný projekt regenerace jejich sídliště. Se starostkou Ivetou Táborskou a architekty mohli diskutovat nad prvním návrhem studie úprav veřejných ploch, tedy hřišť, chodníků, parkovacích stání a podobně, do něhož ještě budou zapracovány jejich připomínky. Konečný návrh by měl být připraven tak, aby město mohlo na počátku příštího roku požádat o státní dotaci na realizaci projektu. Samotné stavební práce by se měly, v případě získání dotačních prostředků, uskutečnit ve třech fázích, a to v letech 2015 – 2017.

Sídliště Luh je jedno z nejstarších vsetínských sídlišť a revitalizaci veřejných ploch uvnitř něj si opravdu zaslouží. Radnice jeho opravu připravuje již delší dobu, čekalo se však na realizaci projektu Čistá řeka Bečva II, v jejímž rámci byla z dotačních prostředků Evropské unie opravena řada chodníků. Na tyto opravy bude nyní navazovat projekt revitalizace sídliště, který zahrnuje opravy a úpravy dalších veřejných ploch, ať už jsou to chodníky, komunikace, parkoviště, dětská hřiště či zelené plochy, a to v panelové části sídliště od základní školy až po křižovatku U Kovárny.

Vypracování prvotního návrhu úprav, s nimiž byli občané 5. srpna seznámeni, předcházelo zpracování požadavků z diskuzních fór s občany Luhu, ale také z ankety mezi obyvateli sídliště. „Vítěz výběrového řízení na zpracování studie oslovil více než 150 respondentů, jichž se dotazoval na to, co by chtěli změnit, jak jsou spokojeni se sítí chodníků, kvalitou komunikací, počtem parkovacích stání a podobně,“ uvedla starostka Iveta Táborská s tím, že podle těchto požadavků pak architekt Petr Dujka vypracoval prvotní návrh.

Podle něj by mělo dojít například k rekonstrukci stávajících dětských hřišť a jejich vybavení podle toho, jaké věkové skupině bude sloužit, montáži nových hracích prvků, rozšíření počtu parkovacích míst až o 70, rekonstrukci povrchů komunikací, opravě chodníků za použití zámkové dlažby, úpravě zelených ploch a výsadbě nových stromů (na základě dendrologického posudku na stávající zeleň), kompletní rekonstrukci veřejného osvětlení a podobně.

S většinou navrhovaných úprav přítomní občané vyjádřili souhlas, přišli však i s řadou připomínek, které budou nyní dále projednány a případně zapracovány do druhého návrhu řešení. Občané například nesouhlasili s vytvořením oploceného místa pro volný pohyb psů u domu č. 1787 a přejí si, aby zde zůstalo hřiště pro malé děti, dále navrhují zřízení parkovacích stání podél celé Staré cesty, u domu č. 1786 nahradit schodiště rampou pro imobilní, vybudovat další parkoviště na Jasenické ulici naproti domů 1785, 1786, za domem 1790 či v blízkosti domu č 1811. U domu 1810 požadují občané rozšíření dětského hřiště a doplnění o průlezky, skluzavku. Další úpravy dětských hřišť si přejí i obyvatelé domů 1811, 1906 – 1908. V horní části sídliště občané poukazovali na přerostlou zeleň, která brání průniku světla do domů a snižuje funkčnost veřejného osvětlení. Obyvatelé také požadují omezení nejvyšší povolené rychlosti na ulici Svornosti na 30 km/hod. a instalaci zpomalovacích retardérů.

 Po zapracování požadavků občanů do návrhu bude následovat další veřejná diskuse, kde bude upravená verze představena. „Našim cílem je mít projekt připraven tak, abychom na počátku roku mohli podat žádost o dotace na Ministerstvu pro místní rozvoj. Pokud budeme úspěšní, realizace první části úprav by mohla začít již příští rok, další dvě etapy pak ve dvou následujících letech,“ přiblížila plány radnice starostka s tím, že pravděpodobnost zisku dotace je poměrně vysoká. „Na ministerstvu máme dobré jméno, protože i v minulosti jsme díky kvalitně připraveným žádostem o dotace uspěli,“ dodává starostka.

 Celková hodnota plánovaných úprav se pohybuje řádově v desítkách milionů korun. Výše dotace může dosáhnout až 70 procent celkových nákladů. Zbytek by město uvolnilo ze svých prostředků.

 Setkání se starostkou se zúčastnili také občané spodní části tzv. starého Luhu, které se projekt revitalizace netýká. Jim Iveta Táborská přislíbila, že město bude obnovu části sídliště od křižovatky U Růžičků po základní školu realizovat jiným způsobem, buď z vlastních prostředků, nebo z jiného dotačního titulu. „Na podzim provedeme průzkum, jaké opravy a úpravy jsou zde nutné a budeme hledat řešení, jak je zafinancovat,“ slíbila starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…