Vsetíňané vybírali problémy a příležitosti

05.06.2017 17:38

Rekonstrukce domu kultury, zvýšení finančních prostředků pro sociální služby na Vsetíně, řešit nedostatek provozních zaměstnanců v mateřských a základních školách či zlepšení vybavení městských lázní – to jsou nové podněty občanů, kteří se ve čtvrtek 1. června zúčastnili veřejného fóra S námi pro vás za jeden provaz.

Vsetíňané vybírali problémy a příležitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Tuto akci každoročně pořádá vsetínská radnice s cílem zapojit veřejnost do rozhodování ve městě, ale také informovat o již zrealizovaných akcích, na které v předchozím roce občané upozornili. Fóra se ve velkém sále domu kultury zúčastnilo téměř 120 občanů.

„Jsem rád, že jste přišli s námi táhnout za jeden provaz. Váš názor je pro nás důležitý a také to, jak vidíte naše město, co byste rádi, aby se změnilo nebo naopak, co by se měnit nemělo,“ přivítal účastníky letošního fóra starosta Jiří Růžička.

Návštěvníci měli možnost vybrat si ze šesti tematických stolů, které byly zaměřeny na životní prostředí a rozvoj města, dopravu, sociální služby, kulturu, sport a volný čas, školství, podnikatelské prostředí a cestovní ruch. „Zapojit se však mohli i žáci základních a studenti středních škol, pro něž byly připraveny dva stoly mladých. Zde měli mladí možnost diskutovat o všech oblastech průřezově,“ uvedl Marek Mikuš, koordinátor místí Agendy 21 a Projektu Zdravé město.

Místostarostka Simona Hlaváčová ještě před samotným hledáním problémů pro letošní rok seznámila účastníky s řešením loňské TOP desítky. Starosta Jiří Růžička následně představil investiční akce, které započnou v letošním roce nebo se začne připravovat jejich projektová dokumentace. Svoji prezentaci přednesla i Dana Diváková, z organizace Národní síť Zdravých měst ČR a informovala o aktuálním dění a trendech na národní úrovni.

Následně se u stolů diskutovalo o konkrétních příležitostech a problémech na Vsetíně a z těchto tipů pak měli lidé možnost zvolit dva nejdůležitější z každé oblasti, které postoupily do závěrečného hlasování. „Přítomní občané nadefinovali celkem sto sedm problémů, z nichž se následně vybírala TOP desítka. Pořadí ale není definitivní a o jeho změně mohou občané hlasovat prostřednictvím ankety umístěné na webu města. Od pondělí 5. do 30. června tak mají občané možnost dát hlas vybraným problémům a změnit ještě jejich pořadí, ale dopsat i vlastní podnět, který by chtěli řešit,“ dodala místostarostka Hlaváčová.

Občané nakonec za největší problémy či příležitosti Vsetína v roce 2017 označili:

1 Rekonstruovat dům kultury a modernizovat vnitřní vybavení vč. jevištních technologií
2-3 Výrazně zvýšit finanční prostředky pro sociální služby ve Vsetíně  
2-3 Řešit nedostatek provozních zaměstnanců v MŠ a ZŠ   
4 Zlepšit vzájemné návaznosti systému veřejné dopravy (vlak – příměstská doprava – MHD) - návaznost grafikonu na vlaky   
5 Zlepšit vybavení městských lázní   
6-7 Vybudovat parkoviště pro kola (stojany) ve městě   
6-7 Vybudovat městskou tržnici (ovoce, zelenina)   
8-9 Vybudovat chybějící venkovní amfiteátr (nevyhovující altán v parku) 
8-9 Zprovoznit odpolední klub pro středoškoláky   
10 Opravit most přes Bečvu u průmyslovky   

PRO ZMĚNU POŘADÍ MŮŽETE HLASOVAT OD PONDĚLÍ 5. ČERVNA PROSTŘEDNICTVÍM ODKAZU, KTERÝ BUDE ZVEŘEJNĚN NA TITULNÍ STRÁNCE WWW.MESTOVSETIN.CZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

11:33 Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

Světový den jízdního kola se blíží a s ním i speciální akce v jihlavské zoo. Kdo v pondělí 3. června…