Vyjádření Magistrátu a ČKA k architektonické soutěži na Štvanici

24.10.2013 10:00

Magistrát hlavního města Prahy a Česká komora architektů reagují na některé zavádějící nebo nepravdivé informace, které se objevily v tisku v souvislosti se soutěží o Návrh řešení využití a rozvoje území ostrova Štvanice.

Vyjádření Magistrátu a ČKA k architektonické soutěži na Štvanici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Porota dosud nedokončila posouzení a hodnocení návrhů podaných do druhého kola z důvodu přerušení úkonů v soutěži. K tomu došlo z důvodu zahájení přezkumného řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Žádný z porotců tedy nezná konečný výsledek a nemůže dojít ke zvýhodnění ani znevýhodnění jakékoli osoby v důsledku znalosti jakýchkoli podrobností o průběhu soutěže.

Není pravdou, že by zadavatel nebo jiná osoba porušil anonymitu soutěže nebo v rozporu se zákonem informoval o podrobnostech některé soutěžící před zveřejněním výsledku soutěže, neboť:

- Na jednání dne 7. 2. 2013 soutěžní porota vyloučila jeden soutěžní návrh z důvodu podání po uplynutí soutěžní lhůty a tři soutěžní návrhy, protože neobsahovaly obálku* označenou „zpáteční adresa“.

-  Hlavní město jako zadavatel soutěže rozhodlo o vyloučení těchto návrhů a oznámilo to dotčeným účastníkům soutěže.

- Jeden z vyloučených soutěžících využil svého práva a podal proti rozhodnutí o svém vyloučení námitky.

-  Zadavatel je přezkoumal a ve stanovené lhůtě rozhodl tak, že těmto námitkám nevyhověl.

-  Dotčený soutěžící pak podal návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele dle § 113 zákona Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil příslušné řízení.

-          Rozhodnutí ÚOHS bylo vydáno dne 12. 9. 2013 a nabylo právní moci dne 12.10. 2013.

- Hlavní město jako zadavatel má za povinnost o podaných námitkách a rozhodnutích písemně informovat všechny uchazeče, resp. zájemce, ovšem s ohledem na specifika anonymní soutěže nebylo možné tuto povinnost splnit bez porušení anonymity soutěžících. Hlavní město upřednostnilo zájem na zachování anonymity soutěže a ponechalo obálky* označené „Autor“ neotevřené, neboť v případě jejich otevření by byla porušena anonymita soutěže a musela by být celá zrušena.

Hlavní město též odmítá, že by bylo jakkoliv lobováno za umístění budovy filharmonie na ostrově a že by došlo k ovlivňování hodnocení soutěžních návrhů.

Porota je vázána zákonem o veřejných zakázkách, soutěžními podmínkami a soutěžním řádem ČKA, nikoli např. stanoviskem Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu nebo výsledky jednání jakýkoliv pracovních skupin. Žádný návrh proto nemůže být zvýhodněn ani znevýhodněn. Další zárukou nestrannosti soutěžní poroty je čestné prohlášení, které každý porotce učinil v souladu s článkem 10 odst. 2 soutěžního řádu ČKA, a především vysoký osobní a odborný kredit jednotlivých porotců včetně faktu, že většina porotců je nezávislá na vyhlašovateli.

„K nedůstojnému nakládání se soutěžními panely musím říci, že nikoho tato událost neštve více, než mě. Bohužel lze jen těžko takovým situacím předcházet, takové nakládání s výsledky práce vážených architektů je pro mne nepochopitelné a politováníhodné, byť se jednalo o vyřazené panely. Situaci nechávám řádně prošetřit,“ řekl primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček a doplnil: „Svolali jsme závěrečnou schůzi poroty na 5. listopadu 2013.“

Nejpozději do pěti pracovních dnů od konečného rozhodnutí poroty vyhlašovatel oznámí rozhodnutí o výběru nejvhodnějšího návrhu všem účastníkům soutěže rozesláním protokolu o průběhu soutěže do vlastních rukou.

Ceny a náhrady výloh budou v souladu se soutěžními podmínkami ceny vyplaceny do 50 dnů od rozhodnutí o výběru nejvhodnějšího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…