Výměna střešní krytiny na větrném mlýně v obci Město Libavá

25.01.2018 17:30

Větrný mlýn holandského typu stojící přímo v obci Město Libavá necelých 200 m od kostela je od roku 1994 prohlášen národní kulturní památkou.

Výměna střešní krytiny na větrném mlýně v obci Město Libavá
Foto: Libavá
Popisek: větrný mlýn v obci Město Libavá

Rok vzniku mlýna není přesně znám. První zpráva o něm pochází z roku 1875. Dřívější utajenost tohoto objektu souvisí s dobou, kdy byla Libavá i s okolním vojenským prostorem veřejnosti uzavřena.

Libavský mlýn je jediným z původních 24 větrných mlýnů v bývalém vojenském prostoru, který se nestal cvičným střeleckým terčem a přečkal do dnešních dnů. Vnitřní zařízení se však nezachovalo. Zůstalo zde pouze oběžné palečnicové kolo.

Bíle omítnutá stavba kuželovitého tvaru je z místního kamene. Průměr stavby u země je 9 m, výška se střechou je 12,5 m. Ve vikýři je vsazena zmenšená replika perutí. Jde o typ mlýna, kdy se proti větru natáčí celá střecha s lopatami.

Kuželovitá střecha, jejíž krytina z roku 1996 byla nekvalitní a rozpadla se, byla v roce 2017 s podporou Ministerstva kultury ČR a z vlastních zdrojů obce Město Libavá opravena, je pokryta novou krytinou z břidlice. Celkové náklady na opravu střechy činily 344 tis. Kč.

Současným majitelem objektu je obec Město Libavá a s jejím souhlasem je v přízemí bývalého mlýna vytvořeno malé muzeum, které zřídil Okrašlovací spolek Lubavia, jenž mlýn spravuje. Jsou v něm umístěny předměty, které byly shromážděny po odsunutých obyvatelích ve zdejším vojenském prostoru. Muzeum je přístupné veřejnosti po předchozí domluvě na obecním úřadě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…