Vyškov: Na sochu i stříleli, z pole musela pryč. Čeká na restaurování

27.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Pochovaní jsou podle všeho na dědickém hřbitově. Jenže manželé Kateřina a Ondřej Kulíškovi z Dědic byli bezdětní, tudíž o hrob nikdo nepečoval a pravděpodobně zanikl. Dědictví po nich přesto zůstalo. Minimálně ve dvou případech totiž stojí za sakrálními památkami. V tom prvním jde o sochu Panny Marie, která stála na někdejší křižovatce polních cest.

Vyškov: Na sochu i stříleli, z pole musela pryč. Čeká na restaurování
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nyní už je uložená v depozitu. „Stála uprostřed polí nad Dědicemi. Je výrazně poškozená, ale podařilo se nám ji převézt a čeká na vydatné zásahy. Socha pochází z roku 1905. O tom, že ji věnovali manželé Kulíškovi z Dědic, svědčí kromě textu na podstavci označení svaté Kateřiny a svatého Ondřeje v nikách po stranách podstavce,“ informoval místostarosta města Josef Kachlík. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47597 lidí

Poškození sochy je značné. Jak Panna Marie, tak Ježíšek mají uraženou hlavu. Na památce jsou dokonce patrné stopy po střelbě. Silně poškozený byl i sokl sochy, v budoucnu tak hrozilo její zřícení. „Dohodli jsme se se společností Agros Dědice, která hospodaří na poli, kde socha stála, že se jí ujmeme a postupně zajistíme její restaurování. Nově ji necháme umístit na konec Revoluční ulice nad křižovatkou s ulicí A. B. Svojsíka. V místě už je připravený sokl. Za zhruba 50 tisíc korun jej opravil v rámci první etapy vyškovský restaurátor Jaroslav Budík,“ poznamenal referent pro památkovou péči Petr Bařinka. Stejný odborník v loňském roce zajistil opravu novogotického kříže u letiště při silnici ve směru na Pustiměř.

V případě sochy Panny Marie celkové náklady vzhledem k rozměrům a stupni poškození vyšplhají ke čtvrt milionu korun. „Zajímavé je, že stejní donátoři, tedy manželé Kulíškovi, na svůj náklad v roce 1902 zřídili také sousoší svaté Kateřiny a svatého Ondřeje s křížem na hřbitově v Dědicích (na snímku dole). Osazené zpět na své místo bylo na konci loňského roku. Jde o sousoší poškozené letní větrnou smrští,“ připomněl referent Bařinka.

Informoval rovněž, že opravený je i kříž na konci ulice V Brňanech směrem k dálnici, práce provedl kameník Oldřich Přikryl z Tlumačova za přibližně 40 tisíc korun. O 10 tisíc víc pak stála oprava části fasády u vstupu do kaple Panny Marie Vranovské v Nosálovicích. Práce měla na starosti stavební firma Oldřicha Crhonka. „Zajistila zároveň část výmalby v interiéru a proběhla repase vstupních dveří,“ doplnil k investici místostarosta Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…