Vyškov: Oddělení ORL a neurologie se dočkají moderních budov

27.02.2019 20:51

Zmodernizují lůžkové oddělení neurologie ve druhém i třetím patře a přesunou centrum léčebné rehabilitace z budovy C, čímž dojde ke koncentraci veškerých pracovišť iktového centra, tedy zaměřeného na řešení cévních mozkových příhod, v budově B.

Vyškov: Oddělení ORL a neurologie se dočkají moderních budov
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Personál tak bude moci optimalizovat logistiku příjmu a transportu pacientů. Do budovy C se pak přestěhuje pracoviště oddělení otorhinolaryngologie, tedy ORL. Právě obor specializující se na léčbu ušních, nosních a krčních chorob dosud sídlí v objektu B. Lékaři budou nově využívat moderního zázemí operačního sálu gynekologicko-porodnického oddělení.

O zásadní modernizaci budov pro oddělení neurologie a ORL vyškovské nemocnice se hovoří řadu let. Letos má skute čně začít. Vedení nemocnice těší, že zástupci zřizovatele, Jihomoravského kraje, uznali, že objekty jsou v žalostném stavu. „Předmětem veřejné akce je zásadní rekonstrukce a modernizace budovy B a části budovy C. Vybraná firma zároveň zajistí nové venkovní sítě technické infrastruktury a nezbytné úpravy přilehlých venkovních ploch. Hodnotu veřejné zakázky na stavební práce předpokládáme v objemu zhruba 127 milionů korun včetně DPH,“ vyjmenovala krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Jihomoravský kraj hodlá investici zvládno ut do konce roku 2020. Práce mají začít v květnu letošního roku. „Vše je nicméně v závislosti na délce zadávacího řízení. Kraj již zakázku zadával, obdržel ovšem pouze nabídky, které překračovaly její předpokládanou hodnotu,“ shrnula mluvčí Brindzáková. Modernizace se má uskutečnit za provozu.

Původní představou bylo, že rekonstrukci částečně zaplatí dotace ministerstva zdravotnictví. I přesto, že záměr nevyšel, kraj se rozhodl najít na modernizaci peníze ve vlastním rozpočtu. Objekt neurologie pochází už z roku 1951. Původně sloužil jako ubytovna zdravotnického personálu. V 70. letech byla budova uzpůsobena pro lůžková oddělení, ovšem bez potřebných stavebních úprav. V téměř nezměněném dispozičním a prostorovém uspořádání slouží dodnes. „Zásadní rekonstrukci potřebuje. Technický stav budovy, zejména pak střešního pláště, některých konstrukčních částí a technických instalací jsou dávno za zenitem životnosti,“ zdůraznila ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Ačkoliv jde o příspěvkovou organizaci kraje, o rekonstrukci a modernizaci oddělení se zajímá také vedení Vyškova. „Postupná rekonstrukce celé nemocnice započala v roce 2009. Jednotlivé kroky sledujeme a velmi vítáme. Suma pro vyškovskou nemocnici je v oblasti zdravotnictví největší krajskou investicí roku. Prostory neurologie a ORL si zaslouží být moderními zdravotnickými pracovišti,“ prohlásil místostarosta Vyškova Roman Celý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…