Vyškované se dočkají předlážděného náměstí i vodních prvků

02.03.2017 21:25

Nová dominanta v Husově ulici i nově vydlážděné chodníky. Centrum Vyškova se dočká několika změn. Rekonstrukci plynovodní sítě na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích už nelze odkládat.

Vyškované se dočkají předlážděného náměstí i vodních prvků
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Společnost innogy (dříve veřejnosti známá jako RWE) zahájí práce na jaře, rozloží je do dvou let. Město stavebního ruchu využije k dalším zásahům: konkrétně k předláždění chodníků a doplnění potřebného mobiliáře. „Město bude ctít úseky po plynařích. Z naší strany bude největším zásahem výměna dlažby. Zdůrazňuji ovšem, že jde o vyvolanou investici. Sami od sebe bychom do oprav nešli. Když už ovšem bude náměstí odkryté, oslovili jsme další vlastníky inženýrských sítí. Nechceme, aby se centrum města rozkopávalo opakovaně. Oprav využijí,“ upozornil starosta Vyškova Karel Goldemund.

Práce budou rozdělené do dvou etap. Letos se plynaři i město zaměří na Sušilovu ulici, na západní a severní část náměstí. Do vozovky nebo trojúhelníkového středu náměstí se ani letos, ani příští rok zasahovat nebude. „Z důvodů zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek plynu je nutné plynovody vyměnit. Máme už vybraného zhotovitele. Ve výběrovém řízení uspěla společnost MONTGAS, a.s., a v průběhu ledna už proběhly první koordinační schůzky. Zahájení prací plánujeme na polovinu dubna a ukončení předpokládáme v srpnu,“ potvrdil mluvčí společnosti innogy Pavel Zajíc.

Hlavním důvodem rozdělení do dvou etap je, aby se najednou nerozkopal celý obvod náměstí. „Práce trvající třeba dvanáct měsíců v kuse by představovaly pro Vyškovany i návštěvníky města už opravdu příliš velkou zátěž. Jsme rádi, že jsme se na dvou etapách s plynaři shodli,“ poznamenal starosta.

Zhotovitel bude pokládat plynovod a odstraní stávající zámkovou dlažbu, kterou odveze a zrecykluje. Následně nastoupí firma vybraná městem. Po předchozí dohodě s vlastníky bytových domů začne nejprve s výměnou kanalizačních přípojek, které jsou už v nevyhovujícím stavu. Jelikož bude dlažba odkrytá, přistoupí město také k instalaci velkého množství kabelových chrániček.

V budoucnu se tak vyhne rozkopání středu Masarykova náměstí. K zásahům spojeným s veřejným osvětlením se rozhodla i městská společnost Vyteza. Také vyškovští strážníci s městem domluvili možnost rozšíření kamerového systému. „Jednoduše stoprocentně využíváme toho, že náměstí obsadí dělníci. Domluvili jsme se i s poskytovateli internetu, zásahy budeme synchronizovat také s nimi. Před našimi kroky si tak položí své optické vedení. Náměstí tedy bude prošpikované sítěmi, ale jsme rádi, že se nebude odkrývat několikrát. Teprve potom vítězná firma vybraná městem odstraní půl metru štěrku, použije nový a následně položí finální dlažbu,“ popsal další postup starosta.

Současný stav povrchové úpravy náměstí je z počátku 90. let minulého století. Ovšem forma stávající zámkové dlažby se dnes už nevyrábí. Město proto zvolí jiný vzor. Pěší prostor mezi budovami a komunikací je nyní tvořený zámkovou dlažbou šedočervené barvy a je členěný světlešedými pásky.

Vedení radnice má za sebou schůzky s majiteli domů i podnikateli z centra města. „Budeme se snažit vše koordinovat tak, abychom obchodníkům co nejméně narušovali podnikání. Provoz na náměstí a zásobování nijak zásadně omezené nebudou,“ ujistil Goldemund.

Také plynaři se budou maximálně snažit dopady na veřejnost minimalizovat. „Na stavby bude dohlížet náš koordinátor bezpečnosti práce, v průběhu rekonstrukce vstupy do objektů zajistíme. Pracovní dobu předpokládáme ve všedních dnech od 7 do 18 hodin, o sobotách pak od 8 do 16 hodin,“ upřesnil mluvčí Zajíc.

Příští rok přijde na řadu zbytek náměstí a přilehlé ulice. Součástí stavebních prací pak bude i zásah do Husovy ulice. Vznikne v ní nová oválná pobytová plocha, tvořit ji budou opěrné zídky a fontánky s malými vodními prvky. „Obratiště zmizí, svou funkci neplní. Hlavní pěší tahy podél fasád jsou zablokované zahrádkami přilehlých podniků, chodci jsou tlačení vstupovat do komunikace. Mezi kavárnou a cukrárnou tak vzniknou dvě plochy, které budou sloužit právě podnikům. Chodníky tím pádem uvolníme. Vodní prvky a vysázená zeleň pak místo příjemně zatraktivní,“ naznačil starosta Goldemund.

Postup prací:

rok 2017
• plynaři se zaměří na Sušilovu ulici, na severní a západní část náměstí až ke Komerční bance

rok 2018
• rozkopaná bude ulice Jana Šoupala, Husova, jižní část Masarykova náměstí (podél radnice) až ke kruhovému objezdu a Zámeckou ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…