Vysoké Mýto: Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum proti Vysokému Mýtu o 20 milionů korun

06.11.2017 12:17

Vysoké Mýto obhájilo své kroky a postup náročného vyjednávání se společností B. Braun Avitum. Vyplývá to z rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí, které si představitelé města vyslechli v soudní síni.

Vysoké Mýto: Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum proti Vysokému Mýtu o 20 milionů korun
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Okresní soud zamítl žalobu společnosti B. Braun Avitum na zaplacení částky 20 milionů korun v plném rozsahu. Dnešním zásadním rozhodnutím, které ještě není pravomocné, došlo k uznání a posílení principů fungování samospráv měst a obcí České republiky i respektu k jejich demokratickému a zákonnému procesu schvalování smluvních vztahů. Opačný výsledek sporu by byl pro všechny závažnou zprávou. Zasáhl by celý demokratický systém správy veřejného majetku a měl by nepředstavitelný dopad na fungování obcí, měst, ale i krajů a státu,“ řekl starosta František Jiraský.

Společnost B. Braun Avitum v roce 2014 vyjednávala s městem o uzavření nájemní smlouvy a provozování dialyzační jednotky v prostorách nemocnice v Hradecké ulici ve Vysokém Mýtě. Avšak oboustranné výhodnosti se stále nedařilo dosáhnout. Mezitím proběhly obecní volby a ani nová rada města pod vedením současného starosty Františka Jiraského uzavření smlouvy neschválila. „Město prostřednictvím rady a zastupitelstva muselo a musí jednat s péčí řádného hospodáře, a proto ani nemohlo schválit smlouvu, na které sice společnost B. Braun Avitum trvala, ale která tomuto požadavku neodpovídala,“ vysvětluje starosta a pokračuje: „A když se v roce 2015 ozval další zájemce, vyhlásili jsme na pronájem prostor pro dialyzační středisko výběrové řízení.“ Rada města vybírala ze dvou nabídek, které předložily společnosti B. Braun Avitum a Fresenius Medical Care - DS. Po pečlivém posouzení obdržených nabídek a jednáních se zástupci obou společností schválila rada nejvýhodnější nabídku, kterou předložila společnost Fresenius Medical Care - DS.

Společnost B. Braun Avitum se rozhodla, že město zažaluje o 20 milionů korun. „Nikdy jsme nepochybovali, že se město chovalo jako řádný hospodář a že zvolený postup odpovídal zákonu. O to více nás žaloba společnosti B. Braun Avitum překvapila. Myslím, že se nikdo nemůže divit tomu, že naše důvěra v tuto firmu jako potencionálního obchodního partnera poklesla. O příležitost se má soutěžit a nikoli se soudit. Zisk přísluší až za poctivou práci,“ dodává starosta města Jiraský.  

„Spor byl komplikovaný v tom, že se žaloba společnosti B. Braun Avitum posuzovala podle zvláštní úpravy vnesené do právního řádu novým občanským zákoníkem ve vztahu k zákonu o obcích. Z provedených důkazů pak vyplynulo, že bývalý starosta Miloslav Soušek neinformoval řádně o svých jednáních se společností B. Braun Avitum radu města. Každý starosta by si měl uvědomit, že jeho chování může být zpětně hodnoceno, a nebude-li po právu a v souladu s oprávněnými zájmy města, odpovídá za vzniklou škodu celým svým majetkem,“ hodnotí situaci právní zástupce města Ludvík Matoušek.

V této souvislosti jistě stojí za zmínku, že mezitím společnost Fresenius Medical Care - DS dokončuje rekonstrukci prostor v nemocnici v Hradecké ulici a začátkem příštího roku otevře nové dialyzační středisko. A navíc bude přispívat do rozpočtu města pravidelným měsíčním nájemným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…