Vysoké Mýto požádalo o dotace na dokumentaci a likvidaci starých průzkumných vrtů

02.01.2017 15:15

V souvislosti s ochranou vodního zdroje Pekla, který zásobuje velmi kvalitní pitnou vodou Vysoké Mýto a okolní obce, podalo město dvě žádosti o dotace. Požádalo Státní fond životního prostředí o dotaci na likvidaci dvou starých průzkumných hydrogeologických vrtů nacházejících se na území Vysokomýtské synklinály a Pardubický kraj o dotaci na dokumentaci vrtů.

Vysoké Mýto požádalo o dotace na dokumentaci a likvidaci starých průzkumných vrtů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

"Požádali jsme kraj o dotaci na zmapování hydrogeologických vrtů v části Vysokomýtské synklinály. Nejprve zjistíme jejich technický stav a z hlediska jejich možného budoucího využití navrhneme, jak s nimi dál naložit, aby neohrožovaly podzemní vody. Mohou být například navrženy k rekonstrukci, nebo k likvidaci," řekl místostarosta Martin Krejza. Projekt by měl probíhat v první polovině příštího roku a měl by stát 355 135 korun. Kraj by se na něm podílel částkou 205 450 korun.

Druhá žádost směřovala na Státní fond životního prostředí, který vyhlásil dotační výzvu na likvidaci starých nepotřebných hydrogeologických vrtů. "Předložili jsme projekt na likvidaci dvou starých průzkumných  vrtů a požádali v něm o dotaci 386 tisíc korun. Ta by měla představovat 90 % celkových nákladů," sdělil starosta František Jiraský.

Vysoké Mýto usiluje ve spolupráci se společností Vodovody a kanalizace Vysoké Mýto o co největší snížení rizika znečištění podzemních vod v oblasti Vysokomýtské synklinály, která se rozprostírá na rozsáhlém území od Poličky po Vraclavský hřbet a od Ústí nad Orlicí až do Proseče. Možné riziko pro kvalitu pitné vody nejen pro vysokomýtský zdroj, ale i celé oblasti, představují přibližně třicet až čtyřicet let staré vrty. „Dnes již polozapomenuté průzkumné vrty, které byly prováděny v 70. a 80. letech, mohou být vážnou hrozbou pro kvalitu podzemních vod. Mnohé z vrtů jsou ve špatném technickém stavu. Vrtaly je dávno zaniklé státní podniky a dnes už se k nim nikdo nehlásí,“ řekl místostarosta Martin Krejza.

Některé z nezajištěných vrtů jsou takřka v havarijním stavu a v budoucnu by mohly způsobit vážné problémy. „Nechceme čekat na to, až se něco stane, a proto jsme využili pardubické návštěvy ministra životního prostředí Richarda Brabce a seznámili jsme ho s touto problematikou. Problém se starými průzkumnými vrty se samozřejmě netýká jen Vysokomýtské synklinály, ale celého území naší republiky, proto jsme mu navrhli, aby byl řešen komplexně,“ sdělil místostarosta. V krátké době nato se zástupci Vysokého Mýta spolu poslancem Jiřím Junkem zúčastnili jednání na Státním fondu životního prostředí, kde se už hovořilo o konkrétních krocích, které by měly v nejbližší době následovat. „Shodli jsme se, že je nutné provést průzkum a sanaci historických hydrogeologických vrtů. Státní fond životního prostředí přislíbil, že v příštích měsících předjedná a připraví dotační výzvy, z nichž by bylo možné čerpat dotace na likvidaci a zakonzervování, i na průzkum starých vrtů, které se nacházejí na jejich území. Bez finanční pomoci by to určitě nezvládly,“ dodal po jednání na Státním fondu životního prostředí Martin Krejza. Ještě před koncem roku 2016 byla vyhlášena celostátní výzva a Pardubický kraj se připojil dotačním programem na dokumentaci starých vrtů.

Význam vody roste spolu s její větší spotřebou a změnami počasí i častým suchem. Vysoké Mýto leží v jednom z vodohospodářsky nejvýznamnějších rajonů východních Čech. Se zdroji podzemní vody bychom měli nakládat jako s bohatstvím a uchovat ho v co nejlepším stavu pro příští generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…