Vysoké Mýto: Základní umělecká škola má nové koncertní křídlo

31.10.2023 17:38 | Tisková zpráva

Vysokomýtská základní umělecká škola dostala vánoční dárek s dvouměsíčním předstihem. V úterý 24. října přivezla odborná firma do koncertního sálu školy krásný černý klavír značky PETROF.

Vysoké Mýto: Základní umělecká škola má nové koncertní křídlo
Foto: mesto.vysoke-myto.cz
Popisek: Vysoké Mýto

„Koncertní křídlo je pořízeno za maximální podpory města Vysokého Mýta a minimální podpory základní umělecké školy, protože my bychom nebyli nikdy schopni si na tento nástroj ušetřit,“ řekla ředitelka školy Iva Vrátilová. Pořizovací cena tohoto modelu je 1 800 000 korun. Díky vstřícnosti výrobce byla konečná cena ještě o 150 000 korun snížena. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

„Nástroj je od firmy Petrof, model Pasat. Jsem rád, že jsme mohli jít už do této modelové řady, protože klavír je o 20 centimetrů delší, což se projeví na jeho zvuku a máme možnost si v tomto sále poslechnout i takto hutnou basovou strunu,“ řekl učitel Vlastimil Jurčík.

I když nový nástroj bude sloužit všem žákům školy, nejvíce se na něj těší žáci klavírního oddělení. „Naše škola je poměrně velká, jsme téměř na hranici kapacity, což je 900 žáků. Klavírní oddělení je na naší škole jedno z nejpočetnějších. Čítá určitě přes 130 klavíristů,“ řekla ředitelka.

Průměrný věk všech klavírů a pianin ve škole je přes 60 let. „To je velké číslo a pořídit si takto luxusní nástroj do školy je asi snem každé základní umělecké školy. Je pro potřeby nejenom žáků, ale i pedagogů a vzhledem k tomu, že pořádáme i klavírní soutěže, zrovna v letošním roce se nám podaří uspořádat krajské kolo klání malých klavíristů Pardubického kraje, tak si myslím, že to pro ně bude obrovská čest a nová zkušenost si na takto kvalitní nástroj zahrát,“ řekla ředitelka.

Pořízení nového koncertního křídla do velkého sálu základní umělecké školy navíc umožnilo pozměnit umístění ostatních nástrojů. „Nástroj z velkého sálu přijde do malého sálu, z malého sálu přijde do klavírní třídy a pak tu jsou pianina, se kterými také je potřeba zahýbat,“ dodala ředitelka.

Protože nákup nového křídla je pro všechny opravdu velká událost, plánují ho ve středu 22. listopadu slavnostně pokřtít, takže můžete i vy přijít na chystaný koncert a vychutnat si zvuk tohoto jedinečného nástroje. 

Videoreportáž Základní umělecká škola má nové koncertní křídlo ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…