Výstava amatérských umělců Made in Mikulov zdaleka přesáhla hranice města

25.02.2015 9:53

Galerie Efram hostí od neděle 22. února tři desítky amatérských výtvarníků, kteří se zapojili do letošního ročníku Made in Mikulov.

Výstava amatérských umělců Made in Mikulov zdaleka přesáhla hranice města
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Podle galeristky Sylvy Chludilové v něm převažují portréty a rok od roku je znát posun řady výtvarníků, kteří by si zasloužili i svou samostatnou výstavu. „Už zdaleka to taky není jen o umělcích z Mikulova, protože přesahujeme hranice města, jsou mezi námi i lidé ze zahraničí,“ říká galeristka.

Galerii na Husově ulici vyplnila rozličná díla. Mezi jinými jsou k vidění šperky z recyklovaných textilií od Michaely Posenau, fotografie Mikulova Michala Pochylého či Jiřího Svobody, symbolické obrázky Evy Gajanové, hliněná funkční pec Michala Žovince a fotografie afrických žen fotografa a cestovatele Jiřího Machovského. K velmi zdařilým patří i koláže Jany Pirogovové, které ohodnotil výtvarník a odborný poradce Karel Křivánek. „V té jednoduchosti je obrovská síla a krásně vyjadřuje její vztah k Mikulovu,“ řekl.

Amatérští výtvarníci letos na výstavu dodali i spousty portrétu, které Sylva Chludilová uspořádala na hlavní stěnu galerie. Ve zbývajících prostorách jsou k vidění šperky, mandaly, malování na hedvábí i kovářské výtvory. „Jsou to hlavně práce lidí, kteří to dělají ze srdce. Netlačí je ruka trhu, tvoří svobodně a já bych jim všem moc přála, aby takoví zůstali i nadále a tato energie v jejich tvorbě bude stále zachována,“ řekla pořadatelka výstavy.

Dvě ručně vyšívané dečky přinesl i Karel Zemánek z Mikulova. Do kanavy je vyšila jeho zesnulá žena Marie, nad jejichž výrobou kdysi coby zdravotní sestřička relaxovala. „Ona nechtěla nikdy nic nikam dávat, tak až teď jsem se já odhodlal a den před zahájením výstavy jsem je donesl jako vzpomínku na ni,“ svěřil se senior.

Každé dílo, které je v galerii Efram do 22. března vystaveno, má svůj příběh, kus svého srdce do něj vložili všichni výtvarníci, byť amatérští. „Síla tvořit je v každém z nás,“ řekl snad za všechny Michal Žovinec. A přidala se i další z vystavujících Šárka Horáková, která se vyznala z toho, že i přes svůj zdravotní handicap moc ráda maluje a že si v jednom ze svých těžkých životních obdobích uvědomila, že má všechny trumfy života jen a jen ve své dlani a že může tvořit a být při tom nesmírně šťastná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mikulov.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …