Žatec: Do prvních tříd se chystá 253 nových školáků

25.06.2017 9:36

Do jedenácti prvních tříd pěti základních škol v Žatci by mělo v září nastoupit 253 nových školáků. Do sedmi mateřských škol má přijít 188 dětí. Vyplývá to z dubnových a květnových zápisů do škol.

Žatec: Do prvních tříd se chystá 253 nových školáků
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Skutečné počty se mohou v září ještě poněkud lišit, protože může dojít například k přistěhování nebo odstěhování některých rodin. Už nyní je ale jasné, že pro všechny děti je v základních a mateřských školách dostatek míst. Kapacita stačí i pro děti, kterým budou tři roky teprve během podzimu a matky je budou chtít umístit do mateřské školy, protože se vracejí do práce.

Město nemusí hledat nové kapacity, ale ani se zatím trápit tím, že by některá školská zařízení měla nedostatek dětí. „Velký boom už skončil, dětí se v poslední rodí o něco méně. Ale zároveň nám do toho vstoupilo nové nařízení, že do mateřských škol se mohou přijímat už dvouleté děti. Současná kapacita je tak zcela vyhovující. Postačuje také počet 25 míst v jeslích,“ shrnula situaci starostka Žatce Zdeňka Hamousová.
Vzhledem ke stabilizované situaci už se mohou žatecké školy připravovat i na zlomový rok 2020, kdy by se podle nové legislativy měly měnit počty dětí ve třídách. „Nově by mělo být ve třídě základní školy 24 dětí a v jedné třídě mateřské školy 20 dětí. Dnes jich přitom v jedné třídě školky může být až 28, pokud ředitelka požádá o výjimku,“ řekla Z. Hamousová.

Trend klesající porodnosti je proto pro žatecké školy spíš výhodnější. Pokud by totiž dětí neubývalo, rostl by tlak na mateřské školy, aby otevíraly třídy navíc, což je ale skoro nemožné. „Bylo by to z hlediska stavebních úprav jen těžko řešitelné,“ potvrdila starostka.

Z mateřských škol přijme nejvíc nových dětí (54) MŠ U Jezu. Nejvíc prvňáčků nastoupí do ZŠ v Komenského aleji (82 dětí), kde se otevírají tři první třídy. V ostatních základních školách je po dvou prvních třídách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…