Žatec: Jakubský dvůr dal nový smysl starému chmelařskému areálu

16.07.2018 16:51

V centru Žatce není těžké narazit na objekt, který sloužil ke chmelařským účelům. Ne každý dům, ve kterém bývala sušárna či sklad chmele ale má nové využití.

Žatec: Jakubský dvůr dal nový smysl starému chmelařskému areálu
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Dvůr koupil před osmi lety, pět let v něm už pořádá různé akce pro veřejnost. A další aktivity plánuje. „Musí to být něco, co patří do objektu z 19. století, aby to bylo něco, co se jinde nedělá. Zatím se nám to daří - ukazovat v Žatci trochu jiný svět,“ řekl Ladislav Černý.

Areál z roku 1875 opravil a využívá podle této své vize. Nabízí v něm třeba obchůdky, které v Žatci jinak nejsou. „Jeden obchůdek se jmenuje Sedmikvítek, jsou v něm různé čaje, bylinky, sirupy, extrakty z bylinek. Jiný takový krámek v Žatci není, mám dodavatele od rodinných českých firem. Druhý krámek je z doby našich babiček, je tam i původní mobiliář, nabízíme koření a směsi, které se běžně nedostanou,“ vyprávěl Ladislav Černý.

V areálu je také country klub, stodola k ustájení koní a na dvoře různé historické zemědělské stroje či nářadí. V patře je stále možné navštívit unikátní výstavu tužek z neucelenější sbírky československých tužek Emanuela Petráně.

Hlavně se ale ve Dvoře U svatého Jakuba konají různé akce, na kterých mohou návštěvníci vidět tradiční řemesla – kováře, košíkáře či řezbáře. Sezóna začíná vždy na Velikonoce a ukončuje ji Advent, mezitím se koná celá řada dalších. Dvůr tak pravidelně láká jak místní obyvatele, tak turisty. Právě to je jedním z přání Ladislava Černého: zařadit se do prohlídkových tras turistů a ukazovat žateckou historii tak, aby si návštěvníci doplnili své informaci o Žatci, který má bohatou nejen chmelařskou minulost.

A zároveň se připravují další aktivity. „Mám nějaké další místnosti k nájmu, třeba se nějaký zájemce najde. A s kamarády vymýšlíme třeba nedělení odpoledne s hudbou. Zkusíme to letos v létě, uvidíme, jak to bude fungovat,“ dodal žatecký patriot Ladislav Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…