Žatec si připomněl výročí popravy kapitána Sabely a dalších odbojářů

19.07.2017 12:16

Pětice žateckých občanů byla před 68 lety popravena za přípravu vojenského převratu. Výročí jejich popravy, k níž došlo 18. července 1949, každoročně připomíná vzpomínková akce na žatecké radnici a v Nákladní ulici.

Žatec si připomněl výročí popravy kapitána Sabely a dalších odbojářů
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Právě tam bydlel kapitán Karel Sabela, za války voják na západní frontě a v roce 1949 jeden z nejznámějších členů odbojové skupiny Praha – Žatec. Jako velitel tankové roty se měl se svými vojáky a jejich stroji podílet na převratu tím, že by s dalšími odbojáři obsadili letiště v Ruzyni a důležitá ministerstva.

Dodnes není jisté, zda to byl skutečný plán, nebo nějak vyprovokovaný tehdejší Státní bezpečností. Skupina Praha – Žatec se ale zcela určitě stala jedním ze symbolů protikomunistického odboje. „Je třeba si tyto významné lidi stále připomínat, obzvláště naší mladé generaci. Položili svůj život za budoucí svobodu našich potomků,“ zdůraznila význam odkazu odbojářů místostarostka Žatce Jana Nováková. Vedle Karla Sabely tak připomněla odkaz i dalších popravených. Těmi byli Miloslav Jebavý, Vilém Sok-Sieger, Josef Gonic a Bohuslav Hubálek.

Ač se v roce 1949 mluvilo o skupině Praha – Žatec, zdaleka se odboj netýkal jen Žatečanů. Do akce se měli zapojit vojáci, příslušníci SNB, železničáři i civilisté z mnoha míst Čech, proces se týkal stovek lidí. Vedle Prahy a Žatce se počítalo se zapojením posádek v Plzni, Chomutově, Litoměřicích či Berouně. Mělo jít o největší vojenský pokus o převrat po únoru 1948.

„Veškeré čistky, jež se dělaly v armádě v roce 1949, komentoval šéf vojenské zpravodajské služby Bedřich Reicin slovy, aby se zamezilo dalšímu případu Jebavý. Ta věta se objevovala ve vojenských materiálech celý rok jako strašák,“ uvedl například Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů při výstavě v žateckém muzeu, která před sedmi lety popsala celou historii skupiny Praha – Žatec.
Tehdejší výstava přispěla k tomu, že Žatec se stal prvním městem v Česku, které mělo podrobně zdokumentovanou historii protikomunistického odboje. Zdaleka se přitom nejednalo jen o skupinu Praha – Žatec. „Například jsme se dozvěděli o dalším odboji v řadách studentů a Volyňských Čechů," upozornil při výstavě před sedmi lety tehdejší ředitel žateckého muzea Jiří Kopica.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…