Žatecká malířka vystavuje obrazy, které prodá, aby pomohla někomu jinému

10.11.2018 16:58

Výstavu jednadvaceti obrazů si mohou až do 18. prosince prohlížet návštěvníci Dvora U svatého Jakuba.

Žatecká malířka vystavuje obrazy, které prodá, aby pomohla někomu jinému
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Poté se výstava malířky Aleny Bojtarové na tři dny přesune do Staré papírny, kde 21. prosince proběhne aukce jejích abstrakních děl. Výtěžek dražby ze Staré papírny, stejně jako obsah kasičky u současné výstavy ve svatojakubském dvoře, je určený ve prospěch Nadačního fondu Šance onkoláčkům. Už nyní je jasné, že peníze poslouží vybranému konkrétnímu pacientovi jako příspěvek na nákladnou rehabilitaci.

„Můj sen je, aby výtěžek zajistil alespoň jeden rehabilitační pobyt, který stojí kolem čtyřiceti tisíc korun,“ přeje si autorka výstavy Alena Bojtarová ze Žatce.

S nadací se sama setkala, když byla se synem s jinou diagnózou v nemocnici v Motole. Syn dostal od nadace velký pytel dárků. Maminka ze Žatce hned začala přemýšlet, jak by mohla Nadačnímu fondu Šance onkoláčkům sama pomoci. Její finanční možnosti jsou omezené, ale protože ráda maluje, rozhodla se jít touto cestou – namalovat sérii obrazů, vydražit je a peníze dát ve prospěch někoho, kdo je potřebuje.

A tak začala tvořit. Proč právě 21 obrazů? „Protože je to moje šťastné číslo,“ vysvětluje A. Bojtarová. Ač jde o abstraktní díla, mají nejen konkrétní cíl, ale také inspiraci. „Jde o pocity a emoce, které jsou spojené se zdravím i nemocí. Nebo vycházejí ze zkušenosti konkrétních pacientů,“ popisuje malířka.

Malovala celý rok. Ale aby měl její záměr šanci na úspěch, potřebovala obrazy také někde ukázat. Ve Staré papírně jí vyšli vstříc, ale kvůli nabitému programu byla možná jen krátká výstava. A tak Aleně Bojtarové pomohl Ladislav Černý, majitel Dvora U svatého Jakuba, s nímž se na uspořádání výstavy bez potíží dohodla. „Právě panu Černému jsem moc a moc vděčná, díky němu se výstava uskutečňuje a celé snažení má správný účel,“ zdůraznila smysl současné výstavy malířka.

Zájemci i obyčejní diváci si mohou ve svatojakubském dvoře prohlížet až do 18. prosince, tedy třeba i v průběhu tradičního adventu ve dvoře. Samotná dražba, jíž se jako host zúčastní i bývalý televizní moderátor Slávek Boura, proběhne před Vánoci ve Staré papírně. Vyvolávací cena u každého obrazu bude 500 Kč, stejná částka se bude přihazovat.

Pro Alenu Bojtarovou to bude první samostatná výstava. A hned má za cíl vydělat 40 tisíc korun. Je to odvážný sen? Určitě. Nemocný chlapec, kterému výtěžek pomůže, má ale snů i odvahy ještě víc. A samotná odvaha vždycky nestačí. Někdy jsou potřebné i peníze. Takže ten, kdo si obraz pořídí, něco dostane, ale mnohem víc dá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…