Zlín: Konec dohadů. Rada města odsouhlasila koupi „torza“

18.10.2014 9:25

Konec dohadů, město Zlín koupí „torzo“ a přilehlé pozemky na Jižních Svazích za 53 milionů korun. Rozhodli o tom na svém jednání radní. Koupi ještě musí schválit zastupitelstvo, které vzejde z říjnových komunálních voleb.

Zlín: Konec dohadů. Rada města odsouhlasila koupi „torza“
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„Tohle rozhodnutí rady je tečkou za složitými jednáními, které jsme vedli řadu měsíců. Řešili jsme hlavně dva problémy: složité majetkové vztahy a cenu. Vše se podařilo, zbývá tedy už jen souhlas zastupitelstva. Osobně předpokládám, že záměr koupit „torzo“ prohlasujeme a na jaře příštího roku půjde tento nevzhledný betonový skelet k zemi,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek, který jednání s majitelem nemovitosti a rakouskou bankou, u které je zastavena, vedl společně se svým náměstkem Ondřejem Bětákem.

Betonové monstrum vyrostlo na sídlišti Jižní Svahy v roce 1988. Mělo se jednat o obchodní centrum, stavbu se ale nepodařilo dokončit a budova od té doby chátrá.

Na počátku jednání, která začala v minulém roce, požadoval majitel za „torzo“ a přilehlé pozemky o rozloze cca 39 tisíc metrů čtverečních částku přesahující 90 milionů korun. Během intenzivních a složitých jednání se městu podařilo snížit cenu na konečných 53 milionů korun. „Jednání byla dlouhá, ale musím poděkovat majiteli a představitelům rakouské banky za vstřícnost. Myslím, že ocenili, že máme opravdu seriózní zájem mnohaletý problém na Jižních Svazích vyřešit,“ konstatoval Miroslav Adámek.

Protože rada města záměr koupit „torzo“ a pozemky odsouhlasila, nebude majitel jednat s jinými zájemci. „A to až do rozhodnutí zastupitelstva města,“ upřesnil Oldřich Hlaváček z Odboru právního magistrátu.

Město už má také k dispozici odhad nákladů na zboření a odstranění „torza.“ Půjde o částku kolem deseti milionů korun.

Na to, co by mohlo vzniknout na pozemcích místo „torza,“ se chce město zeptat v anketě obyvatel. „V první fázi se nabízí odpočinková zóna, která naváže na stávající Centrální park.  V dlouhodobějším horizontu je možnost zde vybudovat například zázemí pro lékaře nebo detašované pracoviště magistrátu, které by lidem usnadnilo vyřizování úředních záležitostí,“ nastínil Ondřej Běták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…