Zlín bodoval v soutěži chytrých měst

07.11.2017 8:37

Smart Cities, neboli chytrá města. To je název konceptu, který se zabývá rozvojem měst s využitím chytrých přístupů. Zejména je spojován s využitím moderních technologií v běžném životě.

Zlín bodoval v soutěži chytrých měst
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Příkladem mohou být aplikace v chytrých telefonech, jejímž prostřednictvím mohou lidé snadno a rychle získat potřebné informace nebo nahlásit závady či jiné problémy. Například podobnou aplikaci In-city pro chytré telefony spustilo město Zlín v loňském roce. Rychlosti zavádění nových technologií do praxe si všímá i porota soutěže Chytrá radnice 2017. Město Zlín získalo v jedné z kategorií druhé místo.

„V kategorii Individuální doprava ocenila porota zlínské informační panely. V této kategorii zvítězilo město Třebíč s projektem chytrá mobilita, třetí se pak umístila Praha s projektem na vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily,“ prozradil Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Město Zlín provozuje osm proměnných informačních panelů. Řidiči se z nich zatím dovídají aktuální dojezdové časy do jednotlivých částí města či do Otrokovic a mohou také porovnat délku jízdy různých alternativních tras.  Je zde možné také zveřejnit nahodilé zprávy o omezení provozu, jako například v případě nedávné částečné uzavírky nadjezdu na ulici Gahurova, nebo o uzavření ulice Sokolské, kde došlo ke zřícení domu.

Plánuje se také rozšíření systému. Na tabulích by se tak mohly objevovat informace o aktuálních nehodách v okolí města či jiná výstražná hlášení. Uvažuje se také o instalaci dalších tabulí, které budou přinášet informace o obsazenosti parkovišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…