Znojmo: Do podpory kultury putují dva miliony korun

07.03.2018 16:48

Ve Znojmě organizuje většinu kulturních akcí včetně té největší – Znojemského historického vinobraní – Znojemská Beseda, příspěvková organizace města, pod kterou rovněž spadá Městské divadlo.

Znojmo: Do podpory kultury putují dva miliony korun
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Přesto radnice každoročně finančně podporuje i spolky a jiné organizace, které obohacují kulturní dění ve městě. Na pořádání kulturních akcí město 42 subjektům rozdělilo 2 021 000 korun.

„Desítky kulturních a společenských akcí ve městě Znojemská Beseda, takže by někdo mohl namítnout, že není potřeba dotovat i další kulturní dění. Já si ale myslím opak a jsem rád, že se jsou ve Znojmě aktivní a schopní lidé, kteří obohacují život ve městě. Ostatně pak si opravdu každý v bohatém programu může vybrat, co právě jeho zajímá,“ komentuje dotace na kulturní aktivity starosta Jan Grois. Níže přinášíme přehled těch nejvíce podporovaných.

Nejvíce dotovanou akcí pro rok 2018 je letní Hudební festival Znojmo, který zastupitelé podpořili částkou 500 000 korun, což je více než vloni. Tématem letošního, již 14. ročníku, festivalu je Svár duše s tělem a patronem je již od samého počátku festivalu houslový virtuóz Pavel Šporcl, jehož špičkové koncerty nechybí v žádném ročníku festivalu.

Dotaci 200 000 korun zastupitelé schválili 10. ročníku květnového Festivalu vína VOC Znojmo, který organizuje spolek vinařů VOC Znojmo.

Stejnou částkou zastupitelé podpořili spolek Na Věčnosti, jenž stojí za 11. ročníkem Šramlfestu, festivalu alternativní hudby, divadla a výtvarna, a za akcemi v Hospůdce Na Věčnosti.

Novým dějištěm kulturního a společenského dění má být od letošního jara i GaP – Galerie a Prostor spolku Umění do Znojma. GaP vzniká v městských prostorách na Kollárově ulici, které město na vlastní náklady rekonstruuje. Provozovat je už následně má spolek Umění do Znojma, na svou činnost jim zastupitelé schválili dotaci 180 000 korun. Probíhat tu mají výstavy, přednášky a přednáškové cykly, tvůrčí dílny, komentované prohlídky, galerijní animace a hudební i divadelní projekty.

Jihomoravské muzeum ve Znojmě, které zřizuje kraj a které letos slaví 140. výročí své existence, obdrželo na svou činnost od města dotaci 130 000 korun.

Dotaci 100 000 korun zastupitelé schválili lednovému Jazzfestu, který ve Znojmě letos proběhl již pojedenácté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …