Znojmo: Dvacet projektů již slouží veřejnosti

26.12.2021 16:48 | Tisková zpráva

V letošním roce byl spuštěn již čtvrtý ročník participativního rozpočtování Tvoříme Znojmo. V průběhu tří let bylo již zrealizováno 20 projektů, které sami občané vymysleli a následně si pro ně získali potřebnou podporu.

Znojmo: Dvacet projektů již slouží veřejnosti
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Ve čtyřech ročnících podali obyvatelé Znojma celkem 116 návrhů, do fáze veřejných prezentací a následného hlasování jich postoupilo 70 a konečně k realizaci si sami občané v hlasování vybrali 31 návrhů. K dnešnímu datu bylo zrealizováno celkem 20 projektů, přičemž 11 je v městských částech a 9 je ve městě Znojmě. To je bilance projektu Tvoříme Znojmo, který město spustilo v roce 2018. 

„Děkujeme všem navrhovatelům, kteří se do projektu zapojili, ale i všem občanům, kteří je podpořili svým hlasováním. Mám radost, že i po čtyřech letech budí v lidech tento projekt vysoký zájem. Jde vidět, že místním na rozvoji města záleží,“ poděkoval starosta města Znojma Jakub Malačka, který stál u samého počátku projektu. 

Na to, jak se projekty vydařily a jak jsou s realizacemi spokojeni jejich navrhovatelé, se můžete podívat na oficiálním YouTube kanále města Znojma (www.youtube.com/c/ZNOJMOOFFICIAL). Ke každému hotovému projektu totiž vzniká speciální video. Aktuální informace o dalších realizacích najdete na webu www.tvorimeznojmo.cz.

První ročník

První ročník participativního rozpočtování přinesl 16 úspěšných návrhů, u jednoho bylo ale nakonec zjištěno, že ho nelze zrealizovat (šlo o projekt renovace božích muk v Oblekovicích). Zrealizováno bylo již všech 15 zbývajících projektů:

  • Basketbalové hřiště pro veřejnost (Pražská)
  • Cyklostezka Pražská
  • Houpačky pro děti na vozíčku
  • Klidová-relaxační zóna ve starých Příměticích
  • Konice u Znojma náves
  • Revitalizace parku za čekárnou, zakrytí požární nádrže
  • Revitalizace zeleně náměstí Armády
  • Rozvoj skateboardingu a nových sportů
  • Telefonní budka od Maxima Velčovského
  • Umístění vícegenerační skluzavky na koupaliště v Mramoticích
  • Úprava nejstarší části Přímětic
  • Víceúčelové hřiště pro hasičský sport
  • Vybavení pro lesní MŠ – klub Svatojánek
  • Vyhlídková lavička
  • Zatraktivnění koupaliště v Mramoticích

Druhý ročník

Druhý ročník participativního rozpočtování přinesl 9 úspěšných návrhů. Na nich se začalo pracovat hned od začátku roku 2020. Pět z nich se podařilo již úspěšně dokončit:

  • Revitalizace sportovní plochy hřiště vč. doplnění herních prvků (Načeratice)
  • Víceúčelové hřiště Kasárna
  • Vyhlídka v parku nad Louckým klášterem
  • Oprava vstupní brány ke hřbitovu, zpřístupnění hřbitova hendikepovaným a úprava zelených ploch (Popice)
  • Život v trávě

V letošním roce se pokračovalo na realizaci dalších čtyř projektů. Nejblíže k realizaci je projekt Vybudování venkovní lezecké stěny. Projektová dokumentace je zpracovaná a již proběhlo výběrové řízení na realizační firmu. Samotná realizace je plánována na jaro příštího roku, jakmile to dovolí povětrnostní podmínky. Lezecká stěna vznikne při tenisových kurtech v Leskách, bude mít přibližně 25 lezeckých linií a bude dosahovat výšky až 14 metrů. Město zde investuje téměř 5 milionů korun bez DPH. „Investice sice přesáhne původně plánovaný rozpočet na projekt. Na jednání Rady města jsme však rozhodli o tom, že realizaci podpoříme i nad rámec projektu Tvoříme Znojmo. Bude se jednat o moderní sportoviště, které by mělo pokrýt velký zájem ze strany veřejnosti,“ vysvětluje starosta města Jakub Malačka.

Vrcholí přípravy k realizaci projektu Nábřeží Dyje jako místo k odpočinku i aktivnímu sportování. Realizace tohoto projektu byla zpožděna z důvodu řešení technického zajištění realizace projektu a také splnění požadavků, které vyplývají ze smluvních podmínek s Povodím Moravy. 

V řešení je Dětské hřiště pro děti 0-6 let Přímětice. Dva z vlastníků sousedních pozemků nesouhlasí s umístěním dětského hřiště ve vybrané lokalitě a tím se celý administrativní proces zpomalil. Aktuálně je odvolání na krajském úřadu. 

Poslední projekt, který čeká na svoji realizaci, je Přímé cyklistické a pěší propojení ul. Palliardiho-Riegrova. Vzhledem k dlouhodobému záměru vybudovat v dané lokalitě parkoviště, bylo dohodnuto s navrhovatelem, že se tento projekt zrealizuje v souběhu s připravovanou realizací tohoto parkoviště.

Třetí ročník

Třetí ročník participativního rozpočtování přinesl 2 úspěšné návrhy, a to jeden za město Znojmo – Revitalizace schodů z Louckého parku k řece Dyji – a jeden za městské části – Rekonstrukce městského útulku Načeratice. U obou projektů se pracuje na zpracování potřebných dokumentací před zahájením samotné realizace.

Čtvrtý ročník

Čtvrtý ročník participativního rozpočtování přinesl 4 úspěšné návrhy, a to dva za městské části - Celková úprava plochy u hřbitova v městské části Znojmo-Hradiště a Rekonstrukce kabin TJ Sokol Přímětice a dva za město Znojmo - Přírodní plovárna na Dyji a Pumptrack. Projekty budou navrhnuty na zařazení do rozpočtu města Znojma na nadcházející rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

7:04 Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

V pátek bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště v blízkosti kempu Stříbrný rybník. Využívat jej bu…