Znojmo: Kluziště se otevře už tuto neděli. Patronem bude sledge hokejový olympionik

30.11.2017 9:16

Na Horním náměstí ve Znojmě je v těchto dnech rušno. Roste tam zbrusu nové umělé kluziště, které se veřejnosti slavnostně otevře již tuto neděli v 10:00 hodin. Na 16:00 hodinu je naplánovaný křest kluziště.

Znojmo: Kluziště se otevře už tuto neděli. Patronem bude sledge hokejový olympionik
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Jsem hrdý na to, že patronem kluziště bude Znojmák Jan Matoušek, skvělý sportovec a člověk, který bude příští rok reprezentovat nejen Českou republiku, ale i Znojmo ve sledge hokeji na paralympiádě v Pchjongčchangu,“ říká místostarosta Jan Grois, který se s ním v úterý sešel, aby doladili detaily křtu.

Dvaatřicetiletý Jan Matoušek hrál hokej odjakživa, je odchovancem zdejších Orlů. V 18 letech jej však postihla autonehoda, kterou, jak sám říká, zavinily jeho malé řidičské zkušenosti, a zůstal na vozíku. On se ale nevzdal, popral se se svým osudem a ke sportu se vrátil. Plave, boxuje, ale hlavně se věnuje svému milovanému hokeji, je sledge hokejovým brankářem. „K hokeji jsem se vrátil v roce 2006 a jsem u něj dodnes. Díky němu jsem zažil spoustu radosti, viděl jsem kus světa a hlavně zůstal aktivní i po úraze. Pro mě je hokej přirozenou součástí života,“ říká skromně Jan Matoušek.

Za sebou má přitom hned několik úspěchů. Několikrát vyhrál sledge hokejovou ligu se Zlínem, účastnil se několika mistrovství Evropy i světa a zavítal i na paralympiádu do kanadského Vancouveru. Atmosféru paralympijských her si zopakuje příští rok. „Se spoluhráči jsme se teď na turnaji ve Švédsku kvalifikovali na paralympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu, která bude v březnu,“ neskrývá nadšení Matoušek.

„Věřím, že jsme zvolili dobrého patrona našeho kluziště. Honza je skvělý sportovec, skromný kluk s velkým srdcem a taky určitě vzor pro všechny mladé lidi s handicapem,“ dodává Grois. Potvrzuje to mj. Matouškova aktivní účast na charitativních akcích pod hlavičkou slovenského Parasportu 24.

Kluziště o velikosti 30 x 15 metrů bude od 3. prosince v provozu denně od 10:00 do 20:00 hodin. Vstup bude zdarma. Platí zákaz vstupu na plochu v klasické obuvi, a to z důvodu nánosu prachu a špíny, vstoupit lze pouze v návlecích či bruslích. Na ploše se bruslí stejným způsobem a se stejným vybavením jako na vodním ledu. Prvních cca 20 vteřin je třeba si zahřát nůž bruslí a následně začne plocha optimálně klouzat. Důležité je mít brusle dobře nabroušené. Na Horním náměstí bude také k dispozici šatna, brusič a stánek s občerstvením. A samozřejmě i vánoční strom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…