Znojmo: Léry - místo pro aktivní odpočinek?

27.05.2016 17:06

Vedení města chystá na úterý 7. června setkání s občany nad prezentací studentů Mendelovy univerzity v Brně o možném využití lokality Lér v dolní části města. „Nejedná se o klasické veřejné projednání projektů města, jako bylo například projednání o výstavbě nového krytého bazénu. Nic v této lokalitě stavět nehodláme. Cílem setkání je získat názor občanů na navrženou podobu území Lér, shromáždit jejich připomínky, výhrady a náměty,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojmo: Léry - místo pro aktivní odpočinek?
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Lokalita Lér, o níž hovoříme, je v územním plánu vedena jako rezerva pro sport, veřejnou zeleň a příměstskou rekreaci. Naší povinností ze zákona je ověřit, zda je prostor i nadále vhodný k účelu, ke kterému je v územním plánu vyčleněn. Odpovědi na tyto otázky by měla poskytnout diplomová práce studentů Mendelovy univerzity, na které s nimi spolupracujeme. A názor občanů,“ doplňuje starosta.

Na setkání budou prezentovány závěry diplomové práce, variantní řešení území, jeho výhody i nevýhody a návrhy dalšího postupu. Dnes je území využíváno jako orná půda, pouze kolem řeky Dyje je realizovaná cyklostezka.

„Území by v návrhu mělo především rozvíjet přírodní potenciál nivní krajiny se scenérií říčního údolí. Současně má návrh řešení přiblížit fenomén říční krajiny obyvatelům a návštěvníkům města a zpřístupnit koryto řeky,“ vysvětluje starosta. Zároveň by krajinářská úprava měla poskytnout zázemí pro nenáročné pobytové a herní aktivity, které zvýší atraktivitu území pro každodenní rekreaci a aktivní odpočinek. Mimořádný důraz má být kladen na zvýšení příležitostí pro volnočasové a sportovní aktivity. Využitelnost území ovšem ovlivňuje fakt, že se nachází v aktivní povodňové zóně a že jím má v budoucnu procházet kapacitní komunikace.

Prezentace se koná v úterý 7. června od 16:30 v Bílém salonku Dukly na Holandské ulici. „Znovu opakuji, že v této lokalitě nic stavět nehodláme. Pozemky, o kterých budeme hovořit, patří navíc různým subjektům. Naším cílem je ověřit využitelnost lokality v návaznosti na územní plán. Všichni občané jsou k této debatě srdečně zváni,“ uzavírá starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…