Znojmo: Město opravuje prostory pro budoucí galerii

28.05.2018 15:21

Novým dějištěm kulturního a společenského dění ve Znojmě se letos stane Galerie a Prostor (dále jen GaP) znojemského spolku Umění do Znojma.

Znojmo: Město opravuje prostory pro budoucí galerii
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

GaP vzniká v domě na rohu Kollárovy ulice a náměstí Republiky, který město vlastní a který na vlastní náklady opravuje. Do rekonstrukce prostoru spolu, do nové elektroinstalace a do montáže speciálních oken město investuje více než 2 500 000 korun.

„Galerie pro mladé začínající umělce Znojmu chybí, a tak jsme se rozhodli spolupracovat se spolkem Umění do Znojma a podpořit jejich myšlenku Galerie a Prostoru, která se mi ostatně moc líbí. Umění do Znojma pro nás nejsou neznámí lidé, vždyť jsme společně zorganizovali už šest ročníků akce Garage design, jež se osvědčila a láká nové a nové návštěvníky,“ komentuje spolupráci starosta Znojma Jan Grois.

Na rekonstrukci se už čile pracuje. Dělníci oklepali původní omítky a pustili se do stavebních zásahů podle návrhu mladých znojemských architektů ze studia ORA. Prostor ale čeká i úprava stávajíc podlah a následné položení dřevěných podlah a dlažby, výměna obkladů a sanitárního zařízení, úprava rozvodů topení, vody i vzduchotechniky. Galerie se také bude pyšnit originálními takzvanými levitujícími okny z dílny firmy Jánošík Okna – dveřE s.r.o. Jedinečnost prostoru doplní i atypické napájecí lišty a reflektory firmy Lightborn s.r.o.

Všechny výše zmíněné činnosti jsou financovány z rozpočtu Správy nemovitostí města Znojma, příspěvkové organizace města (celkem cca 2,5 milionu), která celý projekt ve spolupráci s vedením města a spolkem Umění do Znojma realizuje. Spolek Umění do Znojma, který bude GaP provozovat, sehnal pro svoji galerii formou crowdfundingu tři čtvrtě milionu korun, které investuje do interiérového vybavení a mobiliáře.

Zastupitelé schválili spolku dotaci

Podle původního projektu se měla galerie otevřít v létě. Z důvodu rozsáhlosti prací se ovšem celý harmonogram posunul a již nyní je jasné, že se umělci i návštěvníci do nové galerie podívají až na podzim.

„Právě jsme ve fázi, kdy vybíráme, která z výstav bude zahajovací. Návštěvníci se ale už nyní mohou těšit například na výtvarná díla Milana Caise, jinak frontmana skupiny Tata Bojs, nebo na malířskou tvorbu Vladimíra Houdka, jednoho z klíčových výtvarníků mladé generace, který získal nejprestižnější cenu, jakou u nás mladý výtvarník může dostat, totiž Cenu Jindřicha Chalupeckého,“ přiblížila Andrea Krejčí ze spolku Umění do Znojma malou ochutnávku toho, co galerie veřejnosti nabídne.

V GaPu budou vedle výstav probíhat přednášky a přednáškové cykly, tvůrčí dílny pro děti, komentované prohlídky, galerijní animace, hudební i divadelní projekty a literární večery. Zastupitelé spolku na jejich činnost schválili letos dotaci 180 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…