Znojmo: Novinky v oblasti vydávání řidičských průkazů

01.07.2018 8:38

Od 1. července 2018 bude možné si vyřídit řidičský průkaz na libovolném úřadě obce s rozšířenou působností (dále ORP). Nadále platí, že výměna dokladu, jemuž končí platnost, je zdarma a nově není nutné pro řidičák chodit už ani s fotkou.

Znojmo: Novinky v oblasti vydávání řidičských průkazů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Nový způsob vydávání řidičských průkazů přináší i další novinky. Kompletní informace jsou k nalezení na webu Ministerstva dopravy.

Prakticky to znamená, že občan, který bydlí ve Znojmě, ale trvalé bydliště má třeba v Praze, nemusí nyní cestovat do místa trvalého bydliště, jako tomu bylo dosud. Od 1. července totiž nabude účinnosti zákon č. 199/2017 Sb. a prováděcí vyhláška č. 456/2017 Sb., díky nimž lze vyřídit některé záležitosti spojené s řidičáky na nejbližším úřadě ORP nebo na takovém, který vám svou lokalitou nejvíce vyhovuje, celkově tedy na jednom z 206 míst v ČR.

V novém systému bude platit zásada: kde si o vydání či změnu v dokladu zažádám, tam si průkaz také vyzvednu.

Na nejbližším úřadě si tak lze vyřídit:

  • vydání nového řidičského průkazu po úspěšné zkoušce v autoškole, a to i v případě dalších rozšíření
  • výměnu starého nebo neplatného průkazu za nový
  • vydání karty řidiče do digitálního tachografu
  • pomoc při změně údajů (nejčastěji změna příjmení), ztrátě, poškození, zničení, odcizení či reklamaci dokladu
  • výpis z evidenční karty řidiče nebo bodového hodnocení
  • záležitosti spojené s profesní způsobilostí řidiče

I občané jiných států mohou nově žádat na nejbližším úřadě obce s rozšířenou působností o výměnu průkazu, který vydal jiný stát, za český, a to i v případě jeho ztráty, poškození, zničení nebo odcizení.

Existují situace, kdy je přesto nezbytné dojet na úřad obce s rozšířenou působností v místě vašeho trvalého bydliště. Mezi ně patří např. odnětí nebo vrácení řidičského oprávnění, omezení oprávnění atd.

Na úřad s fotkou už jen při vyřízení mezinárodního řidičského průkazu

Podle nové úpravy už se na úřad s fotografií nebude muset. Systém sám vyhledá, zda již fotografie v jiné databázi (např. z občanského průkazu nebo cestovního pasu) je, případně fotografii pořídí úředník přímo při vyřizování žádosti. Nově se také na každý doklad bude prostřednictvím podpisového tabletu pořizovat digitalizovaný podpis žadatele. Jediný případ, kdy je povinné donést papírovou fotografii, je vydání mezinárodního řidičského průkazu.

Další změnou je výdej řidičských průkazů, které neobsahují údaj o místě trvalého bydliště, a tak se jeho změna nemusí hlásit.

Změna legislativy přinesla také úpravu výše správních poplatků

Výměna řidičského průkazu za nový v případě, že končí doba jeho platnosti, je stále zdarma. Při vydání nového průkazu se platí 200 Kč (dříve 50 Kč). Navýšení správního poplatku je kompenzováno tím, že si již nemusíte pořizovat průkazovou fotografii. Také se navýšil poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dnů z 500 Kč na 700 Kč. Částka za vystavení mezinárodního řidičského průkazu zůstává 50 Kč, za vydání paměťové karty do digitálního tachografu zaplatíte nadále 700 Kč.

Upozorňujeme také, že Odbor správní Městského úřadu ve Znojmě v létě omezí provoz.

Agendu vyřizování a výměny řidičských průkazů zajišťuje ve Znojmě odbor správní, který sídlí v budově Pražská 59. Tu letos čekají opravy a v červenci budou zahájeny práce na výměně oken a opravě fasády. Z toho důvodu bude v létě omezen provoz, a to dle aktuálního harmonogramu prací. Konkrétní termíny uzavření přepážek budou průběžně zveřejňovány na webu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…