Znojmo: Prázdné prostory na Obrokové oživí kavárna, půjde o sociální podnik

10.03.2024 20:08 | Tisková zpráva

Radnice přispěje k oživení centra Znojma. Podpoří vznik kavárny v prostorách bývalé lékárny U Zlaté koruny na Obrokové ulici. Kavárna nabídne možnost uplatnění lidem se zdravotním znevýhodněním.

Znojmo: Prázdné prostory na Obrokové oživí kavárna, půjde o sociální podnik
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Dům na rohu ulic Obroková a Zámečnická mají obyvatelé Znojma spojený s lékárnou U Zlaté koruny. Ta bohužel v listopadu roku 2022 definitivně ukončila provoz.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49986 lidí

„Chceme tomuto skvostnému historickému domu vdechnout nový život. Proto jsme se domluvili s několika partnery, že v prostorách bývalé lékárny zřídíme sociální podnik, konkrétně kavárničku. Rádi bychom, aby tento záměr měl ještě další přesah, tedy aby zde našli prostor pro seberealizaci lidé se zdravotním omezením. Takový podnik v našem městě, které je druhé největší v kraji, totiž dosud chyběl,“ přiblížila záměr města starostka Ivana Solařová.

Ta také dodala, že je to jedna z cest, jak může radnice přispět k dalšímu oživení historického centra. Projekt vzniká ve spolupráci s Oblastní charitou Znojmo, Chráněnými dílnami SANSIMON Znojmo, Klubem rodičů a přátel dětí s PAS – Buďme v tom spolu a OHK Znojmo.

„Jsem opravdu ráda, že jsme se s našimi partnery dokázali dohodnout a nasměrovat tento smysluplný projekt do života. Věřím, že bude dělat radost členům personálu kavárny a především návštěvníkům. Teď nás čeká ještě kus práce, abychom dali prostory do pořádku, aby byla nová kavárna příjemným místem pro návštěvníky, a pokud nedojde k větším zádrhelům, mohla by kavárna ještě letos přivítat první návštěvníky,“ vyjádřila očekávání starostka Solařová.

Historie domu na Obrokové č. 25 sahá minimálně do druhé poloviny 14. století. První doložitelná písemná zmínka o něm je z roku 1363. Samotná lékárna fungovala zpočátku ve vedlejším domě na Obrokové č. 23, a to už od poloviny 17. století. Její provoz se o tři století později, konkrétně v roce 1954, rozšířil do vedlejšího domu na Obrokové č. 25, ve kterém do konce druhé světové války fungovala tzv. Bornemannova tiskárna a knihkupectví. Dům má tak dlouhou a pestrou historii a vypráví příběhy obyvatel našeho města napříč několika staletími.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…