Znojmo: V Jubilejním parku začíná stavební část památkové obnovy

01.07.2018 21:10

V Jubilejním parku ve Znojmě bude v následujících měsících rušno. V červenci tu začíná první etapa památkové obnovy, jejíž plány vznikly na základě dochované dokumentace původního návrhu Josefa Kumpána.

Znojmo: V Jubilejním parku začíná stavební část památkové obnovy
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Město do první etapy projektu Památkové obnovy Jubilejního parku, která by měla být hotová do 28. října na 100. výročí republiky, investuje více než 7 200 000 korun.

První etapa se bude týkat části parku ze strany základní školy, tedy části, kde se nachází okrasný bazén s žabičkami, rozárium a botanická zahrada se sbírkou rostlin, kterou tvoří skalka a soubor kruhovitě uspořádaných záhonů pro trvalky a byliny.

Stavaři realizaci zahájí příští týden, přičemž park bude uzavřen pouze v té části, které se obnova týká. V první fázi dojde k rekonstrukci centrálního bazénu (okrasný bazén se žabičkami) a půlkruhového bazénu. Dále se bude pracovat na rekonstrukci cest, jejichž povrchy budou mlatové. Průběžně budou následovat práce spojené s rekonstrukcí schodišť, zídek a východní okrasné skalky.

V druhé polovině etapy výstavby dojde k rekonstrukci západního alpinia, k výstavbě technologických šachet a park také dostane nový mobiliář, včetně kopií originálních laviček, které se projektantům návrhu původně nedařilo nalézt. Po lednové prezentaci, kdy projektanti občanům plány obnovy představili, se ozval vlastník originální lavičky, a tak bude park zdobit 20 replik lavic přesně pasujících do obnoveného parku. Kopie laviček vyhotovila firma ALFE BRNO, s.r.o. zabývající se odléváním hutního materiálu.

Slavnostní otevření 28. října

V samotném závěru realizace bude nainstalován i podstavec pro bustu Tomáše Garriguea Masaryka, která oproti původnímu plánu, bude mít své místo tam, kde je nyní deska Josefa Hybeše (strana u ZŠ). Ta bude později umístěna na jiné důstojné místo v parku.

Plány Památkové obnovy Jubilejního parku byly veřejnosti představeny už v lednu letošního roku, a to samotnými projektanty návrhu Pavlem Šimkem a Martinem Kovářem. V březnu následovala i společná diskuze přímo na místě samotném, kde byly jejich plány upřesněny. „Líbila se nám aktivita obou projektantů i diskuze, která kolem revitalizace vznikla. Je důležité, aby byli všichni informovaní o tom, co se bude dít,“ uvítal přístup projektantů starosta Znojma Jan Grois.

Stavební práce v Jubilejním parku bude provádět firma FIRESTA – Fišer, která ve výběrovém řízení podala nejnižší nabídku. Práce spojené s výsadbou zeleně a zabudování automatické závlahy bude mít na starosti Městská zeleň Znojmo, která se do práce pustí pravděpodobně v srpnu (dle situace výstavby).

„Doufáme, že se tato část revitalizace stihne podle plánu a slavnostně park otevřeme 28. října u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu,“ řekl starosta Grois. Při tomto výročí bude také odhalena i busta T. G. Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.