Znojmo: Vinobraní opět potěší sběratele unikátními mincemi

16.08.2017 8:34

Znojemské historické vinobraní, které odstartuje přesně za měsíc, opět potěší sběratele a milovníky historie. Pro své návštěvníky si už potřetí připravilo speciální mince, které se rozhazují v rámci velkolepého průvodu krále Jana Lucemburského městem.

Znojmo: Vinobraní opět potěší sběratele unikátními mincemi
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Speciální stříbrné a zlaté mince připomínající staré groše se staly oblíbeným suvenýrem z vinobraní, za což jsme velmi rádi. A vlastně to bylo i naším záměrem. Letos tak sběratele opět potěšíme,“ říká místostarosta Znojma Jan Grois.

„Mince, speciálně vyražené pro naše vinobraní, budou mít z jedné strany znak Znojma a nápis Královské město Znojmo, z druhé strany se nově objeví motiv Louckého kláštera, který byl letos prohlášen za národní kulturní památku, a nápis Znojemské historické vinobraní 2017,“ dodává Grois. Před dvěma lety se na minci objevilo logo vinobraní, vloni logo oslav 790. výročí od povýšení Znojma na královské město.

Celkem král a jeho družina rozhodí 10 000 stříbrných a 100 zlatých mincí. „Zlaté mince mají stejně jako vloni výjimečnou vlastnost a potěší zejména soutěživé povahy: zlatou minci budou moci její majitelé vyměnit za volnou vstupenku na Znojemské historické vinobraní 2018. Zatím se nám ale spíše stává to, že si lidé i zlaté mince nechávají na památku a vstupenku na aktuální ročník vinobraní si raději zakoupí,“ doplňuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, která společně s městem vinobraní pořádá.

Zklamaní nemusí být ani ti, kteří štěstí při pátečním ani sobotním historickém průvodu krále Jana Lucemburského mít nebudou. O vinobraní bude uvolněn omezený počet 500 kusů stříbrných mincí ke koupi. „Cena bude 50 korun a zakoupit je bude možné v Turistickém informačním centru na Obrokové ulici. Víc kusů prodávat nechceme, mince jsou přece jen spíše sběratelským kouskem, ke kterému je potřeba trochu štěstí,“ uzavírá Koudela.

Znojemské historické vinobraní je největším svátkem vína v České republice. Letos se koná od 15. do 17. září. Třídenní multižánrový program bude probíhat na celkem třinácti scénách a tradičně nabídne nejen unikátní průvod krále Jana Lucemburského, ale také mimořádně kvalitní hudební program. Tentokrát na vinobraní přivítáme hudební hvězdy, jako jsou Vojta Dyk a B-Side Band, Vašo Patejdl, Michal Hrůza, Ewa Farna a další. Největší novinkou letošního roku je historická krčma, kde budou připravené pokrmy z doby Jana Lucemburského, té bude navíc přizpůsobeno i stolování. Historická krčma bude jednou z šesti historických scén vinobraní. V pátek a v sobotu se bude vybírat vstupné, nedělní program bude zdarma. Permanentku v předprodeji (do konce srpna za 350 korun) je možné zakoupit přes GoOut, Ticketpro a Ticketstream nebo v Turistickém informačním centru na Obrokové ulici ve Znojmě. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …