Znojmo: Vlastníci kulturních památek dostanou na obnovu téměř tři miliony

05.06.2018 11:30

Částku v celkové výší 2 850 000 korun získá Znojmo z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2018 (dále jen Program) spravovaným Ministerstvem kultury ČR.

Znojmo: Vlastníci kulturních památek dostanou na obnovu téměř tři miliony
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Program je určený pro vlastníky kulturních památek v MPR, žadateli jsou ve Znojmě soukromé osoby, tak i samo město Znojmo. To prostředky využije například na opravy Domu umění nebo altánu ve Středním parku.

Žádosti posuzovala pracovní skupina, která přihlížela ke všem jejich náležitostem i k připravenost projektů (k vyčerpání dotace musí dojít do konce roku) a následně vytvořila seznam žadatelů, mezi které bude částka z Programu rozdělena. Seznam podporovaných projektů schválili znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání a odsouhlasili také výši podpory ze strany města – jednou z podmínek projektu je totiž i minimálně desetiprocentní finanční spoluúčast města při schvalování dotací soukromým subjektům.

V pondělí tak bylo schváleno celkem deset projektů, mezi které se částka rozdělí, jsou mezi nimi převážně měšťanské domy se sídlem v městské památkové rezervaci Znojma. Zastupitelstvem odsouhlasený seznam včetně výše jednotlivých příspěvků nyní putuje na definitivní schválení na Ministerstvo kultury. V případě jeho odsouhlasení bude celková spoluúčast města na financování osmi projektů 284 500 korun. Z vlastních zdrojů soukromí vlastníci hradí do 50 % nákladů.

Město žádalo o dotaci na dva projekty

Samo město Znojmo žádalo v Programu o dotaci na dva projekty – na opravy Domu umění na Masarykově náměstí a altánu ve Středním parku. Na opravy fasád Domu umění poputuje z Programu přes 1 milion korun, na opravu altánu přibližně 600 tisíc korun.

Ve schváleném rozpočtu České republiky na rok 2018 je pro Program MPR a MPZ vyčleněna částka 185 000 000 korun, z toho 61 065 000 korun na podporu obnovy kulturních památek v MPR a 118 565 000 na podporu obnovy památek v MPZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…