Znojmo: Zastupitelé schválili rozpočet. Prioritu dostaly investice, školství, sociální služby a příměstské části

11.12.2017 18:17

Na svém dnešním zasedání schválili zastupitelé rozpočet Znojma na rok 2018. V příštím roce bude město Znojmo hospodařit s celkovými příjmy ve výši 769 milionů a výdaji ve výši 883 milionů. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude kryt přebytky rozpočtu z let 2016 a 2017. Prioritu v rozpočtu na příští rok jsou investice, školství, sociální služby a příměstské části.

Znojmo: Zastupitelé schválili rozpočet. Prioritu dostaly investice, školství, sociální služby a příměstské části
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Oproti roku 2017 dochází ke zvýšení investičních výdajů o 51 milionů, celkem město proinvestuje 143 milionů. Mezi hlavní investice můžeme počítat rekonstrukci budovy staré školy v areálu Louckého kláštera, kterou chce město v následujících třech letech opravit pomocí evropských dotací. Na předfinancování je proto pro rok 2018 uvolněna částka 10 milionů korun. Zda bude projekt úspěšný, bude jasné v polovině příštího roku. Vzniknout by zde mělo Centrum obnovy společného kulturního dědictví se sálem s kapacitou cca 200 lidí. Počítá se také s další etapou výměny oken v Louckém klášteře, Národní kulturní památce Znojma. Na ni město vyčlenilo téměř 5 milionů korun.

Přes 20 milionů poputuje do rekonstrukce komunikací ve městě. Počítá se s opravami ulic Bala a Na Vyhlídce (8,5 milionů), ulice Otakara Březiny (3,5 milionů) a ulice Pražská v části vedoucí ke stanici záchranky a budoucí stanice hasičů (4,6 milionů). Asi 3,8 milionů korun by měla stát oprava mostu přes řeku Dyji u přehrady.

To ale z investic není vše

Devět milionů korun se z letošního roku přesouvá na rok příští u budování nových inženýrských sítí v areálu pivovaru, neboť se z důvodu práce archeologů nestihly inženýrské sítě letos vybudovat. V souvislosti s 90. výročím od založení Jubilejního parku u dnešní Jarošovy ulice se plánuje v roce 2018 první etapa jeho revitalizace. Investovat se tu má 5 milionů korun, další 1,3 milionů za zvelebení Jubilejního parku bude mít ve svém rozpočtu přímo Městská zeleň Znojmo. V rozpočtu je počítáno i s další splátkou nákupu sportovní haly na Dvořákově ulici.

Další důležitou částí rozpočtu je příprava nových parkovacích míst: počítá se s dokončením parkoviště na ulici Příční za 3 miliony korun a s odkupem pozemku od Českých drah u nádraží, kde by mělo vzniknout nové záchytné parkoviště (zde se alokuje částka 3 miliony korun).

Zkrátka nepřijdou ani příměstské části. Na spolufinancování opravu průtah v Příměticích město přispěje 7 miliony (komunikace je ve vlastnictví Jihomoravského kraje a opravu tak bude provádět Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje). Se stejným principem spolufinancování se počítá i v případě opravy průtahu Oblekovic, na ten si město vyhradilo částku 10 milionů korun. V Oblekovicích se navíc v příštím roce budou rekonstruovat silnice a veřejné osvětlení s celkovým nákladem 10,8 milionů korun.

Velmi významného navýšení se dostalo kapitole školství, kde je rekordní částka 118 milionů korun. Oproti roku 2017 se jedná o navýšení o 52 milionů. Nejvýznamnější položkou je předfinancování žádostí do IROP, kterou podává ZŠ náměstí Republiky. Jedná se o investici ve výši 40 milionů korun do rekonstrukce vybraných odborných učeben a do vybudování nových tříd formou nástavby v budově školy. V této kapitole zůstává také podpora kultury a sportu ve městě.

Významná část výdajů jde i na sociální služby, oproti minulému roku se zvýší o téměř 20 milionů korun. Dochází také k navýšení provozních výdajů u příspěvkových organizací města, a to v důsledku navyšování platů zaměstnanců z titulu nařízení vlády, kdy se např. v oblasti kultury a sociálních služeb letos zvyšovaly platy hned dvakrát.

Město Znojmo dále pokračuje v trendu zdravého hospodaření a daří se mu snižovat závazky plynoucí z hospodaření předchozích vedení. V roce 2018 je plánováno na úhradu dluhů částka 34 milionů korun. O tom, že město hospodaří dobře, svědčí i skutečnost, že po období, kdy město bylo nuceno privatizovat část bytového fondu, začíná nakupovat majetek; příkladem budiž zmíněný nákup sportovní haly na Dvořákově ulici či nákup pozemků pro záchytné parkoviště u nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…