Znojmo investuje do vzdělávání dětí. Na podporu toho jazykového putovalo vloni 860 000 korun

27.05.2017 19:10

Už od podzimu 2012 funguje ve Znojmě projekt Kolumbus s cílem objevovat nová pracovní místa a zvýšit konkurenceschopnost znojemských na trhu práce. Jedním z jeho nástrojů se stal projekt Znojmo mluví anglicky, v jehož rámci jsou jednak propláceny úspěšně složené zkoušky z angličtiny a němčiny.

Znojmo investuje do vzdělávání dětí. Na podporu toho jazykového putovalo vloni 860 000 korun
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

V rámci projektu dostávají finanční podporu na výuku cizích jazyků i základní školy. Do podpory jazykového vzdělávání tak znojemská radnice v roce 2016 investovala celkem 863 173 korun.

Z celkové částky putovalo do šesti základních škol celkem 718 000 korun. Ty tak mohly investovat do výuky cizích jazyků, ať už pořízením učebnic a pomůcek, pořádáním zájezdů nebo zapojením zahraničního lektora do výuky.

Na proplacení úspěšně složených jazykových certifikátů město vloni vydalo částku 145 173 korun. „V roce 2013 se proplácení certifikátů týkalo pouze studentů a absolventů středních a vysokých škol, později, v roce 2014, se připojily i školy základní. Projekt se osvědčil a troufám si říci, že se podařilo motivovat děti, mládež a studenty ke studiu jazyků, což bylo naším cílem. V roce se už počet proplacených certifikátů vyšplhal na 69,“ hodnotí projekt starosta Vlastimil Gabrhel.  

Zájem o zlepšení jazykové vybavenosti roste. V roce 2013 o proplacení certifikátu přihlásilo 41 žadatelů, další rok stoupnul počet na 59 a v roce 2016  již 69. V žádostech měly vyšší podíl certifikáty anglického jazyka – 78 %, o certifikáty z německého jazyka mělo zájem 22 % žadatelů.  V obou jazycích se proplácí certifikáty od nejnižší úrovně (A1) po tu nejvyšší (C2). Více než polovina certifikátů byla získaná v nižších úrovních A1 – A2, což se dá vysvětlit stále větším zájmem základních škol o projekt, v úrovni B1 - B2 to bylo 32 % a úrovně C1 dosáhlo 16 % žadatelů.

Projekt Kolumbus vznikl téměř před 5 lety jako nástroj v boji proti nezaměstnanosti a pro posílení konkurenceschopnosti na trhu práce. Znojmo mluví anglicky se stalo jednou z jeho nejúspěšnějších částí. I nadále mají žáci, studenti i absolventi možnost získat podporu ve formě proplacení zkoušky certifikátu, pokud splní podmínky projektu. Jednou z těch zásadních je mít trvalé bydliště ve Znojmě nebo jeho městských částech.

Více informací o projektech Kolumbus a Znojmo mluví anglicky najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…