Znojmo v letošním roce investovalo do nových silnic, chodníků a osvětlení desítky milionů korun

28.12.2021 12:33 | Tisková zpráva

V ulici Jindřicha Hořejšího a Na Rejdišti byla v těchto dnech dokončena II. etapa revitalizace chodníků a veřejného osvětlení. Město v této lokalitě investovalo téměř 3,8 milionu korun. V průběhu roku pokračovali i další investice. Komunikace, chodníky, veřejné osvětlení se letos opravovaly na více místech ve Znojmě.

Znojmo v letošním roce investovalo do nových silnic, chodníků a osvětlení desítky milionů korun
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Investice do komunikací a chodníků jsou pro nás každý rok velmi důležité. Proto také každoročně velká část rozpočtu putuje právě na tyto práce. Snažíme se také spolupracovat s Jihomoravským krajem, který je vlastníkem některých důležitých komunikací, jako je například průtah městem. V letošním roce se tak podařilo opravit komunikaci na ulici Čermákova, Havlíčkova, Sokolská a části ulice Vídeňská a také byly zahájeny opravy průtahu Oblekovicemi,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

V červnu byla dokončena rekonstrukce ulic Horní Česká a Malá Michalská, kde byly práce zahájeny v roce 2020. Rekonstrukcí prošla komunikace, chodníky, veřejné osvětlení, parkovací stání a proběhla také výstavba metropolitní sítě. Na první pohled jsou zde viditelné 3 největší změny: sjednocený povrch komunikací, nové originální sloupy veřejného osvětlení a vysazený strom na doposud zelení nedotčené ulici. Do rekonstrukce město vložilo více než 21 milionů korun. V ulici také přibyl podzemní kontejner na separovaný odpad (určený pro plast). Novinkou jsou také stojany na kola v dolní části ulice.

Opraveno bylo parkoviště na ulici Rooseveltova, které lemuje jednu stranu ulice. Dostalo povrch, který umožňuje vsakování vody a ta se lépe dostane ke kořenům stromů. Vzniklo zde celkem 43 parkovacích míst, přičemž dvě z nich jsou vyhrazená pro invalidy. Stromy, staré i nově vysazené, dostaly novou trvalou ochranu, aby je parkování nepoškozovalo. Město do rekonstrukce investovalo více než 2,1 milionu korun.

Prodloužena byla cyklostezka na ul. Pražská o úsek mezi ulicemi Slovenská a Rumunská, kde navazuje na další část cyklostezky, která zde vznikla v loňském roce díky participativnímu rozpočtu Tvoříme Znojmo. Město zde investovalo téměř 850 tisíc korun.

Od srpna letošního roku se v Oblekovicích opravuje komunikace na ulici Oblekovická a Bohumilická v celkové délce přibližně jednoho kilometru. Komunikace patří do vlastnictví Jihomoravského kraje, město se na stavbě podílí svými náklady na opravách chodníků, odstavných stání a části komunikace. Ke konci roku byly dokončeny práce na hlavní komunikaci. V současné době se dále pracuje na opravách chodníků a pokládce inženýrských sítí, tyto práce budou pokračovat i v příštím roce. Město zde počítá s investicí ve výši 3,4 milionů korun bez DPH.

V Mramoticích bylo rozšířeno veřejné osvětlení na základě podnětu od místních obyvatel. Investice zde byla 371 tis. korun bez DPH.

Zahájeny byly práce na zcela novém zeleném parkovišti na ulici Pražská u Základní školy Pražská. Parkovaní zde bude vyhrazené až pro 37 vozidel, 2 místa budou vyhrazená pro invalidy a 2 pro nabíjení elektromobilů. Plochu parkoviště vytvoří speciální rošty, kterými prorůstá tráva. Jedná o dobře propustný povrch. Na místě se počítá i s výsadbou stromů. Práce zde budou dokončeny v novém roce. Město do vybudování nového parkoviště investuje více než 3,7 milionu korun.

V letošním roce také město zahájilo měření intenzity dopravy v městské památkové rezervaci (dále MPR). Instalováno bylo celkem šest senzorů přímo do vozovky u vjezdů a výjezdů z MPR (ulice Kollárova, Kovářská, Pontassievská a nám. Svobody). „Senzory zaznamenávají počet vozidel a jejich délku k rozlišení osobních a nákladních automobilů. Výsledky budeme průběžně vyhodnocovat, a jestli to bude situace vyžadovat, zavedeme potřebná dopravní opatření,“ vysvětluje záměr starosta města Znojma Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

22:05 Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k…