Hron (SLK): Automaty v běžných hospodách - největší riziko vzniku gamblerství

13.08.2014 16:44

Starostové mají recept na omezení hazardu v Liberci.

 Hron (SLK): Automaty v běžných hospodách - největší riziko vzniku gamblerství
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se domnívají, že budoucí zastupitelstvo by mělo přistoupit k dalšímu snižování počtu heren na území města. V současnosti jich v Liberci funguje 94. Podle Michala Hrona, kandidáta SLK na primátora Liberce, by v průběhu příštího volebního období mohly až dvě třetiny z nich zaniknout.

„Největší problém spatřujeme v provozování herních automatů v běžných hospodách a restauracích, které tvoří asi polovinu všech heren ve městě. Praxe totiž ukazuje, že takové herny s sebou nesou největší riziko vzniku gamblerství. Návštěvník přijde do hospody na pivo, zavadí pohledem o automat a tak si řekne, že by to mohl zkusit. Navíc do hospody či restaurace nelze na rozdíl od klasické herny zakázat vstup nezletilým. Problém takovýchto smíšených provozoven by proto měl být řešen jako první,“ říká volební lídr SLK pro podzimní komunální volby a kandidát na primátora Liberce Michal Hron.

Dalším krokem by mělo být zavedení přísných standardů pro provoz klasických heren; jasná a striktní pravidla je třeba nastavit, především pokud jde o bezpečnost v hernách a o jejich pravidelnou komunikaci s magistrátem. „Od zpřísnění podmínek k provozování heren si slibujeme, že problematické herny tyto podmínky nesplní a jejich provozovatelé je budou muset sami zavřít. To by se mohlo týkat až 20 heren, čímž se celkový počet heren ve městě dále sníží,“ doplňuje Jiří Šolc, kandidát SLK pro podzimní komunální volby v Liberci.

Úplný zákaz hazardu na území města není podle názoru kandidátů SLK řešením, protože vytváří prostor pro vznik nelegálních, a tudíž jen obtížně kontrolovatelných heren. Podobnou zkušeností si před několika lety prošlo sousední Německo, které se po úplném zákazu heren nakonec vrátilo zpět k jejich legalizaci. Počet hracích automatů na 1000 obyvatel je v Německu ovšem třikrát nižší než v ČR. V Polsku je v porovnání s ČR počet hracích automatů v přepočtu na počet obyvatel dokonce 10krát nižší.

„Naším cílem není zakázat hazard plošně, protože to podle našeho přesvědčení k cíli nevede. Chceme ovšem novelizovat příslušnou městskou vyhlášku a vymezit místa, kde bude hazard rozhodně zakázán, například v blízkosti škol,“ vysvětluje David Václavík, kandidát SLK pro podzimní komunální volby v Liberci.

„Novelizací vyhlášky a nastavením přísných pravidel pro herny se chceme dostat z dnešních 94 heren na cca 30. Vyhláška bude samozřejmě muset stanovit přechodné období ke splnění nových standardů nebo přestěhování ze zapovězených zón. Provozovatelům, kteří to v určené lhůtě nestihnou, nezbude nic jiného, než své herny v Liberci zavřít,“ uzavírá Michal Hron, kandidát SLK na primátora Liberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.