Ministryně Dostálová řešila s cestovními kancelářemi Lex Voucher

14.06.2020 10:53

Na Ministerstvu pro místní rozvoj proběhlo jednání za účasti ministryně Kláry Dostálové, veřejného ochránce práv Stanislava Křečka a předních zástupců českých cestovních kanceláří a agentur. Projednávala se právní úprava obsažená v zákoně o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na cestovní ruch a aktuální problémy spojené s postupy cestovních kanceláří.

 Ministryně Dostálová řešila s cestovními kancelářemi Lex Voucher
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„Schůzka si kladla za hlavní cíl sjednotit pohled cestovních kanceláří, Ministerstva pro místní rozvoj a veřejného ochránce práv na to, jak by měla správně probíhat jednání cestovních kanceláří s klienty ohledně vystavování Lex voucherů, což považuji za velmi důležité. Většina dosavadních problémů totiž podle mého názoru pramení z nepochopení,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

„Na jednání jsme jeli s cílem prodiskutovat s ministerstvem, dohledovými orgány i samotnými cestovními kancelářemi některé problémy při aplikaci zákona ‚lex voucher‘ v praxi. I když se nepodařilo odstranit všechny nejasnosti, považuji za pozitivní, že cestovní kanceláře naslouchaly našim názorům, a věřím, že naše diskuze bude přínosem nejen pro ně a pro dohledové orgány, ale v konečném výsledku i pro klienty,“ shrnul veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Setkání se účastnili zástupci České obchodní inspekce, Ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Asociace cestovních kanceláří České republiky, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, České asociace pojišťoven a dále zástupci cestovních kanceláří. Na setkání byly diskutovány některé praktické otázky, které souvisejí s aplikací zákona, a ke kterým kancelář veřejného ochránce, stejně jakož i ministerstvo, obdržely řadu podnětů a dotazů ze strany spotřebitelů. Jednalo se například o způsobu, jak prokazovat, že občan, který má právo odmítnout poukaz na zájezd, patří do zranitelné skupiny, dále také záležitosti ohledně nekomunikace cestovních kanceláří z důvodu uzavření provozoven nebo nabídka náhradního zájezdu a jeho kvality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…